Maatalousalan perustutkinto maaseutuyrittäjä
Eläintenhoito, Maatalousala
18.02.2025 - 18.03.2025
Kenelle?
Yhteishaku: Koulutus on tarjolla kevään 2025 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.
Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.
Mitä saat
Sedussa voit valmistua maatalousalalta maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi. Maaseutuyrittäjän opinnoissa voit suuntautua maatalousteknologiaan tai maatilatalouteen.
Maaseutuyrittäjän koulutus antaa erinomaiset valmiudet toimia maatalousyrittäjän työssä omalla tilalla. Voit myös toimia esim. tilatyöntekijänä, lomittajana, tuotantoeläinten hoitajana, koneurakoitsijana tai työntekijänä koneurakoitsijan palveluksessa tai maatalouskaupan tehtävissä.
Eläintenhoitajan koulutuksen suoritettuasi osaat ruokkia, hoitaa ja kasvattaa tuotanto- ja pieneläimiä esim. maatilalla, eläinhoitolassa, eläinpuistossa, eläinkaupassa tai omassa maaseutuyrityksessä. Ammattitaitosi voi painottua joko tuotanto- tai seura- ja harraste-eläimiin.
Sovellut maatalousalalle, jos olet kiinnostunut tuotanto- ja pieneläinten hoidosta, pelto- ja metsätöistä tai koneiden huolto- ja korjaustöistä. Olet yhteistyökykyinen ja haluat tehdä käytännönläheistä työtä seuraten vuodenaikoja, kasvu- ja korjuukausia sekä eläinten arkea.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Kevään 2025 yhteishaku alkaa helmikuussa 2025.
Maaseutuyrittäjän ja eläintenhoitajan opinnoissa saat laaja-alaisen osaamisen maatalousalan työtehtäviin ja yritystoiminnan suunnitteluun. Koneiden käsittelyharjoitukset sekä työtehtävät pellolla, opetusnavetassa, konehallissa ja muissa maaseutuyrityksen töissä varmistavat, että saat riittävän määrän käytännön harjoitusta koko opiskeluajan. Pääset hoitamaan tuotanto- ja pieneläimiä myös yhteistyötiloilla ja alan yrityksissä.
Opintojen rakenne
Kaikille pakolliset tutkinnon osat (30 osp):
Toiminta maatalousalalla
Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen
Pakolliset osaamisalasta riippuen (45-50 osp):
Eläintenhoito
Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen
Seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen
Maatalousteknologia
Maataloudessa käytettävien koneiden käyttäminen
Maataloudessa käytettävien koneiden huoltaminen ja toimintakunnon ylläpitäminen (20 osp)
Maataloudessa käytettävien koneiden korjaaminen
Maatilatalous
Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen
Maatalousyrittäminen
Valinnaisissa opinnoissa (50-65 osp) voit opiskella lisää esimerkiksi
eläinlajikohtaista osaamista (esim. koira, nauta, hevonen),
metsänhoitoa ja maatilarakentamista tai
teknologian hyödyntämistä maataloudessa.
Maaseutuyrittäjäksi opiskelevat voivat suorittaa perustason kuljettajan ammattipätevyyden osana maatalousalan perustutkintoa.
Katso lisää täältä: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/toteutussuunnitelma/3026502/ammatillinen/sisalto/3222739
Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin.
Lue lisää: https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/
Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.
Vacca Oy & Sedu huolehtivat arjen sujumisesta Sedun opetusmaatilalla. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? – katso video Yritysyhteistyö opetusmaatilalla | Sedu Ilmajoki https://www.youtube.com/watch?v=MkmysUZRyr8
Vilma suoritti kaksoistutkinnon ja väyläopintoja - katso video Maaseutuyrittäjä - Vilma Nurminen https://www.youtube.com/watch?v=UsjwlCmpZgM&list=PLdAEvBJPU2c9dRZ7P7ohqfukki16cb9zs&index=6
Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa lukuaineiden keskiarvon oltava vähintään 7,0. Opiskelijalla on myös oltava riittävä suomen kielen taito. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/koulutukset/kaksoistutkinto/
Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/vayla/
Tutkinto ja koko koulutus tai tutkinnon osa / osia on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa työskentelet vähintään 25 viikkotyötuntia. Tutustu https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/
Sedulla on erityistehtävä järjestää urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta. Kuulumme olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Lue lisää: sedu.fi/urheilijakoulutus https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelutavat/urheile-ja-opiskele/
Kansainvälistyminen
Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/kansainvalisyys/
Ulkomaan jakso toteutuu yleensä siten, että teet osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomailla. Jakso saattaa sisältää myös oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Ulkomaan jakson kesto vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.
Opiskelu on maksutonta. Opetuspiste vastaa turvavarusteiden hankinnasta. Opiskelija vastaa mahdollisista matkoihin liittyvistä kustannuksista. Ruokailu (aamiainen, lounas, päivällinen) on maksutonta päätoimiselle opiskelijalle. Opiskeiijalla on mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.