Takaisin

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto

Sosiaali- ja terveysala

14.01.2025
Seinäjoki, Suupohjantie 45
Jatkuva haku
Tutkinto
Verkko-opiskelu
180 osp

Kenelle?

Koulutus on suunnattu sinulle, joka toimit tai olet aiemmin toiminut mielenterveys- tai päihdetyön alalla.

Työpaikkasi on esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutus, lastensuojelu, ikäihmisten palvelut, mielenterveys- ja päihdealan kotihoito tai psykiatrinen hoito.

Sinulla on sosiaali- ja terveysalan ammatillisen perustutkinnon tai muun soveltuvan tutkinnon tasoiset tiedot ja taidot ja mahdollisesti myös täydentäviä tai syventäviä opintoja sekä työkokemusta mielenterveys- ja päihdetyöstä. Tutkinto ei sovellu alalle tulo tutkinnoksi.

Mitä saat

Koulutuksessa syvennät osaamistasi mielenterveys- ja päihdetyössä, tutustut erilaisiin työmenetelmiin ja kehität osaamistasi mielenterveys- ja päihdetyön eri osa-alueilla. Valittavanasi on työpaikkasi mukaisesti lasten ja nuorten tai ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyö.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon suorittanut työskentelee erilaisissa mielenterveys- ja päihdetyön erityistä osaamista vaativissa tehtävissä sosiaali- ja terveysalalla. Työtä tehdään julkisen, yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä yhteisöjen ylläpitämissä avo- ja laitospalveluissa.

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Verkko-opintoina suoritettavaan koulutukseen on jatkuva haku. Tutkinnon suorittamisen voit aloittaa mistä tahansa tutkinnon osasta. Voit suorittaa joko koko tutkinnon tai tutkinnon osan / osia. Ammattitaidon hankkimiseen liittyvien teoriaopintojen aloitusajankohdat ovat tammikuussa ja elokuussa.

Täytä hakulomake huolellisesti. Kun saamme hakulomakkeen, otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.

Jätä hakemuksesi hyvissä ajoin ennen teoriaopintojen aloitusajankohtaa, jotta kanssasi ehditään tehdä yhteistyössä työnantajan kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Siinä mm. varmistamme, että hakukelpoisuusvaatimukset täyttyvät ja työpaikallasi on riittävästi ammattitaitovaatimusten mukaisia työtehtäviä. Valinnasta opiskelijaksi ilmoitetaan HOKS-keskustelun yhteydessä. Keskustelussa kirjataan, lähdetkö opiskelemaan koko tutkintoa tai yhtä tutkinnon osaa.

Hae tähän koulutukseen

Koulutus toteutetaan paikasta riippumattomana verkkokoulutuksena. Ammattitaidon hankkimiseen liittyviä verkkoluentoja on 1–3 päivää kuukaudessa. Lisäksi opinnot sisältävät verkossa tapahtuvaa ohjaamista ja itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla alan työtehtävissä tapahtuvaa oppimista joko oppisopimuksella omalla työpaikalla tai koulutussopimuksella ilman työsuhdetta.

Opinnot alkavat teoriaopintojen aloitusajankohtaan sijoittuvalla Teamsissa toteutettavalla aloituspäivällä, jossa läsnäolo on välttämätöntä. Aloituspäivässä pääset opintojen alkuun; saat tunnukset, joilla pääset käyttämään Sedun Wilma- ja Moodle-alustoja, ja saat tärkeää ohjeistusta tutkinnon suorittamiseen.

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto (180 osp)
Pakolliset tutkinnon osat 100 osaamispistettä:
- Mielenterveys- ja päihdetyössä toimiminen, 40 osp
- Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen, 60 osp

Valinnainen 1, 40 osaamispistettä (valitaan toinen näistä)
- Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyö, 40 osp tai
- Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyö, 40 osp

Valinnainen 2, 40 osaamispistettä
Tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta

Tutustu tutkinnon perusteisiin https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/3749773/tutkinnonosat
ja katso myös Sedun toteutussuunnitelma https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/amops/443361/tiedot

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tutkinnon osa antaa valmiuksia kohdata mielenterveys- tai päihdepulmia omaavia lapsia, nuoria, heidän läheisiään ja yhteistyötahoja sekä tukea lasten ja nuorten mielenterveyttä ja psyykkistä hyvinvointia ja edistää nuorten päihteettömyyttä.

Verkossa toteutettava tutkinnon osa rakentuu viidestä teemapäivästä, itsenäisestä opiskelusta ja teemapäiviin liittyvistä tehtävistä. Teemapäivissä käsitellään lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön erityispiirteitä, psyykelääkehoitoa ja ehkäisevää lastensuojelua, varhaista tukea sekä lastensuojelun palvelujärjestelmää.

Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyön tutkinnon osa antaa valmiuksia kohdata ikääntyneitä mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaita, heidän läheisiään ja yhteistyötahoja sekä tukea ikääntyneiden mielenterveyttä, psyykkistä hyvinvointia ja päihteettömyyttä. Saat myös valmiuksia työskennellä vakavampiin mielenterveys- ja päihdehäiriöihin sairastuneiden ikääntyneiden kanssa.

Tutkinto on näyttötutkinto. Osoitat osaamisesi aidoissa työtehtävissä omalla työpaikallasi. Osaamistasi arvioivat koulutuksen järjestäjän edustaja ja työelämän edustaja.

Tutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu Sora-lainsäädännön asettamiin tämän tutkinnon terveydentilavaatimuksiin ennen hakemuksen jättämistä tästä https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tietoa-hakijalle/Sovellunko-alalle

Koulutus toteutetaan verkko-opintoina Moodle-oppimisympäristössä. Tarvitset tietokoneen, toimivan nettiyhteyden, webkameran ja kuulokemikrofonin.

Aloituspäivän info Teams-yhteyden avulla. Opintojen sujuva suorittaminen edellyttää itseohjautuvuutta. Sinulla on riittävät tietotekniset taidot ja osaat käyttää Teams-sovellusta.

Suosittelemme suoritusmuodoksi oppisopimusta. Osaaminen osoitetaan näytöillä työpaikalla aidoissa mielenterveys- ja päihdetyön työtehtävissä. Työpaikka on hyvä olla tiedossa jo ennen koulutukseen hakeutumista.

Mikäli et tällä hetkellä ole työsuhteessa, tiedustele muita mahdollisuuksia tutkinnon suorittamiseen vastuuohjaaja Paula Annalalta, paula.annala@sedu.fi
Tutkinnon vaatimustaso edellyttää aikaisempaa työkokemusta mielenterveys- ja päihdetyöstä. Mikäli olet vasta hakeutumassa alalle, voit aloittaa kouluttautumisen esimerkiksi Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta (ei sosiaali- ja terveydenhuollon aiempaa osaamista eikä alan koulutusta) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto linkki https://sedu.fi/degree_name/lahihoitaja/?tutkinto=31 tai Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta (aikaisempaa sosiaali- ja terveydenhuollon työkokemusta tai koulutusta omaavat) Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto linkki https://sedu.fi/degree/mielenterveys-ja-paihdetyon-ammattitutkinto/

Voit suorittaa koulutuksen oppisopimuskoulutuksena, jolloin koulutus on osallistujalle maksuton.

Muille osallistujille koko tutkinnon osallistumismaksu on 790 €, ja yhden tutkinnon osan hinta on 250 €. Hinta sisältää opetuksen ja opetusmateriaalin. Maksuja ei voida palauttaa, mikäli opiskelija keskeyttää opiskelunsa. Kysy osamaksumahdollisuutta.

Lisätietoja opintojen rahoituksesta: http://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Opintojen-rahoitus

Oppisopimusasioissa ota yhteyttä: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0627 tai oman alueesi oppisopimusviranomaiseen.

Lisätietoja

vastuuohjaaja Paula Annala, p. 040 680 7273
opettaja Satu Sariola, p. 040 680 7243
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut, p. 040 830 2275
hakijapalvelut(at)sedu.fi

Jaa sivu: