Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki tai tarjoilija
Ravintola- ja catering-ala
Kenelle?
Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alalle soveltuva työpaikka, jossa työskentelet keskimäärin, vähintään 25 viikkotyötuntia tutkinnon perusteiden mukaisissa työtehtävissä.
Oppisopimusta solmittaessa varmistamme, että voit opiskella työpaikassasi niitä työtehtäviä, joita tutkinnon perusteet edellyttävät ja että saat työpaikalla asianmukaista ohjausta.
Työpaikkasi voi olla kokkina ammattikeittiössä esim. päiväkotien, koulujen ja palvelukeskusten keittiössä. Voit työskennellä myös kahvilassa, katu- ja pikaruokapaikassa sekä juhla- ja pitopalveluyrityksissä.
Tarjoilijana voit työskennellä ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksissä, kahviloissa, pikaruokaravintoloissa ja liikenneasemilla.
Voit olla nykyinen työntekijä tai sinut voidaan rekrytoida uutena työntekijänä. Käytä tarvittaessa hyväksesi TE-toimiston/työllisyysalueiden palveluja. Jos olet työtön ja saamassa oppisopimustyöpaikan, varmista, onko työnantajalla mahdollisuus saada palkkatukea työllisyysalueilta.
Opiskelet omalla oppisopimustyöpaikallasi, verkossa itsenäisesti ja tietopuolisessa lähiopetuksessa. Näytöt annetaan työpaikalla, joista osa saattaa tapahtua muualla kuin omalla oppisopimustyöpaikallasi.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa selvitetään myös aikaisempi osaamisesi ja taitosi sekä mahdolliset tuen tarpeesi.
Mitä saat
Tutkinto antaa sinulle työelämän edellyttämän laaja-alaisen sosiaali- ja terveydenhuollon perusosaamisen ja osaamista syventävän osaamisalan.
Tutkinnon suoritettuasi voit rekisteröityä Terhikkiin eli sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöiden rekisteriin https://julkiterhikki.valvira.fi/
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Keskustele oppisopimusmahdollisuudesta työnantajasi kanssa hyvissä ajoin ennen koulutuksen alkua ja ota sen jälkeen yhteyttä Seduun: oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0627.
Oppisopimuksen voi solmia jo hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä lähipäiviä ja sen on oltava voimassa viimeistään silloin, kun oppisopimuksen on tarkoitus alkaa. Oppisopimus on voimassa, kun kaikki osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään ennen oppisopimuksen solmimista henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon nykyinen työtehtäväsi ja mahdollinen aiemmin hankkimasi osaaminen.
Työnantaja täyttää esitietonsa tänne: https://bit.ly/3u9hEpu
Tiedustele mahdollista oppisopimuspaikkaa:
Atrian henkilöstöravintolat, ravintolatoimintojen esimies Susanna Niemelä, puh. 0400 744 672, s-posti: etunimi.sukunimi@atria.com
Subcom Oy, Seinäjoen, Vaasan ja Härmän Subway -ravintolat, aluepäällikkö Sami Kaukola, puh. 050 535 6031, s-posti: etunimi.sukunimi@subway.fi
Naughty BRGR Seinäjoki Oy, ravintolapäällikkö Mona-Carita Leppiniemi, puh. 044 300 8080, s-posti: etunimi.sukunimi@naughtybrgr.com
Härmän Kuntoutus Oy/ Härmän Kylpylä, ravintolatoimen kehitysjohtaja Timo Mäkinen, puh. 050 471 5113, s-posti: etunimi.sukunimi@harmankuntoutus.fi
Hannele Kivikangas, ruokapalvelupäällikkö, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, hannele.kivikangas@hyvaep.fi, puh. 050 474 2616
Otamme sinuun yhteyttä hyvissä ajoin ennen koulutuksen alkua. Jokaiselle opiskelijalle tehdään ennen oppisopimuksen solmimista henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa otetaan huomioon nykyinen työtehtäväsi ja mahdollinen aiemmin hankkimasi osaaminen.
Opintojen aikana saavutat ammatillisen perusosaamisen:
Kokki:
• Ravintola- ja catering-alalla opinnoissa opit suunnittelemaan, valmistamaan ja laittamaan esille houkuttelevaa ja terveellistä ruokaa, erityisruokavaliot huomioiden
• Opit perustaidot hygieniasta sekä omavalvonnasta (hygieniapassi)
• Opit keittiön kustannuksista, yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta
• Asiakaspalvelutaidot ovat myös keskeisiä opiskelusisältöjä
Tarjoilija:
• Tarjoilijana esittelet, suosittelet, myyt ja tarjoilet ruokia ja juomia
• Osaat yhdistää erilaisia ruokia ja juomia keskenään
• Osaat suositella ruokajuomia erityyppisille ruoille ja eri tilanteisiin
• Osaat hankkia lisämyyntiä
• Osaat palvella asiakkaita yksilöllisesti
• Suoritat hygienia- ja anniskelupassin
Valinnaiset tutkinnon osat laajentavat osaamistasi mielekkäästi. Lisäksi tutkintoon kuuluvat kaikille perustutkinnoille yhteiset tutkinnon osat (viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen).
Tutkinto on valmis, kun olet suorittanut kaikki ammatilliset tutkinnon osat sekä yhteiset tutkinnon osat hyväksytysti.
Kts. tutkinnon osat ePerusteet https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/4221360/tiedot
Tutkintoon kuuluu yksi osaamisala, joka määräytyy työpaikkasi perusteella. Tarjoamme osaamisaloiksi: asiakaspalvelun osaamisala (tarjoilija) tai ruokapalvelun osaamisala (kokki)
Esim. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu Sora-lainsäädännön asettamiin, tämän tutkinnon terveydentilavaatimuksiin:
https://www.sedu.fi/fi/Hakijalle/Tietoa-hakijalle/Sovellunko-alalle
Tarvittaessa oppisopimus voidaan solmia tutkinnon osa kerrallaan.
Lähiopetus tapahtuu Suupohjantie 45 toimipisteessä.
Koulutuksen suoritusaika on keskimäärin 2 vuotta, mutta tarkempi kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan.
Osoitat osaamisesi työpaikalla aidoissa työtehtävissä. Osaamistasi arvioivat koulutuksen järjestäjän edustaja ja työelämän edustaja.
Lisäksi jos verkko-opintoja, niin esim: Verkko-opiskeluun tarvitset tietokoneen, kuulokemikrofonin ja toimivan nettiyhteyden. Lisäksi älypuhelin (tai muu kamera) on välttämätön tehtävien palautukseen ja näytön todentamiseen. Opiskelu tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä ja verkkokeskusteluissa käytämme Mikrosoft Teamsia.
Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta:
https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/opiskelu-oppisopimuksella/
Oppisopimuksella suoritettava koulutus on maksuton.
Lisätietoja
Tarkentavat kysymykset tutkinnosta ja opintojen henkilökohtaistamisesta
kokki: Teija Pollari (p. 040 868 0761), tarjoilija: Teija Ojala (p. 040 868 0737)
ja oppisopimuksesta Eija Aro p. (040 868 0875) tai yritys- ja työelämäpalvelut, puh.040 868 0627 (Oppisopimus)
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)sedu.fi tai oppisopimus@sedu.fi