Ravintola- ja catering-alan perustutkinto tarjoilija
Ravintola- ja catering-ala
18.02.2025 - 18.03.2025
Kenelle?
Yhteishaku: Koulutus on tarjolla kevään 2025 yhteishaussa peruskoulupohjaisille hakijoille.
Lukion oppimäärän, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakeutuvat koulutuksiin Sedun jatkuvan haun kautta.
Sinulle, joka olet kiinnostunut asiakaspalvelutyöstä.
Mitä saat
Ravintola- ja catering-alalla opit toimimaan myynti- ja asiakaspalveluhenkisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, tuloksellisesti ja vastuullisesti. Opit tarjoilun perusteita ja tarjoiluprosessia eri tilanteissa sekä asiakaspalvelua liikeidean mukaan. Opit eri ruokalajeja, gastronomiaa, viinitietoutta. Hankit osaamista väkevistä alkoholeista, likööreistä ja alkoholittomista juomista sekä juomasekoituksista. Opintojen aikana hankit hygienia- ja anniskelupassin.
Opiskelu painottuu käytännön tekemiseen, asiakaspalveluun ja tarjoiluun erilaisille asiakasryhmille. Opiskeluun sisältyy yrityksiin tutustumista ja oppimista työpaikoilla erilaisissa ravintola- ja catering-alan työympäristöissä.
Tarjoilijana esittelet, suosittelet, myyt sekä tarjoilet ruokia ja juomia. Osaat yhdistää erilaisia ruokia ja juomia keskenään ja suositella ruokajuomia erityyppisille ruoille ja eri tilanteisiin. Tarjoilijana palvelet asiakkaita yksilöllisesti ja osaat hankkia lisämyyntiä. Tarjoilijan työpaikkoja ovat mm. ravintolat, henkilöstöravintolat, pubit, yökerhot, juhlapalvelu- ja matkailuyritykset, kahvilat, pikaruokaravintolat ja liikenneasemat.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Tähän koulutukseen haetaan yhteishaussa 18.2.–18.3.2025. Koulutukseen haetaan Opintopolun kautta.
täytä hakemusRavintola- ja cateringalan perustutkinto-opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä. Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opiskelijat voivat suuntautua myös kokin työtehtäviin.
Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
Pakollinen tutkinnon osa:
Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
Asiakaspalvelun osaamisala 65 osp
-ravintolan asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
-annosruokien ja juomien tarjoilu 40 osp
Lisäksi valinnaisia tutkinnon osia mm.
-á la Carte tarjoilu
-juomien myynti ja tarjoilu
-kahvilapalvelut
-tilaus- ja juhlatarjoilut
Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Lue lisää sedu.fi/ytot https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opinnot ammatillisessa koulutuksessa kestävät noin 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa lukuaineiden keskiarvon oltava vähintään 7,0. Opiskelijalla on myös oltava riittävä suomen kielen taito. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto
Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla
Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Voit myös yhdistää kesä- tai kausityön ja opinnot suorittamalla osan koulutuksesta oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa suoritat tutkinnon perusteiden mukaisia työtehtäviä vähintään 25 h/vko.
Kuulumme Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet yhteishaussa Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Katso hakuajat: sedu.fi/urheilijakoulutus
Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Ulkomaan jakson kesto vaihtelee 2 viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys