Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähkö- ja automaatioasentaja
Sähkö- ja automaatioala
13.11.2024 - 02.03.2025
Kenelle?
Koulutus on tarkoitettu sähköalan työtehtäviin tähtääville aikuisille.
Perustutkintokoulutus ei edellytä aiempaa koulutusta tai työkokemusta sähköalalta, joten se sopii hyvin esim. alanvaihtajalle.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Hae koulutukseen 2.3.2025 mennessä.
Opiskelijat valitaan hakemusten ja haastattelujen perusteella. Haastattelut 5.3.2025, valintapäätös viimeistään seuraavana päivänä.
Opiskelu tapahtuu suomen kielellä, joten kielitaitosi tulee olla riittävä niin puheen kuin kirjoittamisen osalta (vähintään B2.2.). Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut ohjataan kielitestiin
Tule tutustumaan sähköalaan Sedu Törnäväntielle, tutustumispäivät 5.2.2025 ja 19.2.2025 klo 9.00 pääovi ovi A21
Opinnot koostuvat yhteisistä ja ammatillisista tutkinnon osista sekä oppimisesta työpaikalla.
Koulutus alkaa 17.3.2025, ja kesto on noin 2-3 vuotta riippuen mm. aikaisemmista opinnoistasi ja työkokemuksestasi. Opiskelu on päätoimista päiväkoulutusta.
Koulutuksessa saat sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin tarvittavan osaamisen.
Sähköasentaja tekee talotekniikan sähkö- ja kiinteistöautomaatioasennuksia tai sähköverkoston asennukseen, huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä tehtäviä. Automaatioasentaja taas työskentelee prosessi- tai kappaletavara-automaatioon liittyvissä asennus- ja kunnossapitotöissä.
Perehdyt opinnoissasi työ- ja sähkötyöturvallisuuteen ja teoreettiseen sähkötekniikkaan. Opit kiinteistöjen ja teollisuuden sähkö- ja automaatioasennukset. Koulutuksesta valmistut sähkö- ja/tai automaatioasentajaksi.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) jossa huomioidaan mm. aikaisempi työkokemus ja koulutus sekä valitaan suoritettavat tutkinnon osat.
Ammatilliset tutkinnon osat: 145 osp
Yhteiset tutkinnon osat: 35 osp
Ks. Tutkinnon osat ja tutkinnon muodostuminen https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/toteutussuunnitelma/3034269/ammatillinen/sisalto/3224498
Terveydentila: Värinäkökyvyn puute voi haitata työpaikkakohtaisesti.
Koulutus toteutetaan pääosin lähiopetuksena Sedu Törnäväntien toimipisteessä. Koulutus on työelämälähtöistä ja osa tutkintoon tähtäävästä koulutuksesta toteutetaan alan yrityksissä koulutussopimuksella. Tutkinnossa vaadittavat näytöt suoritetaan myös alan yrityksissä.
Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, jolloin opiskelijalla tulee olla soveltuva alan työpaikka ja työnantaja, jonka kanssa voidaan solmia oppisopimus.
Oppisopimusasioissa ota yhteyttä Yritys- ja työelämäpalveluihin, oppisopimus(at)sedu.fi, p. 040 868 0627.
Opiskelijat tarvitsevat työvaatteet, oppikirjat ja muut oppimateriaalit, joiden omarahoitteiseen hankintaan tulee varautua.