Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto perustason ensihoitaja (monimuoto)
Sosiaali- ja terveysala
06.03.2025 - 25.04.2025
Kenelle?
Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet, jotka haluavat suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja valmistua perustason ensihoitajaksi.
Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky, sekä riittävä kielitaito.
Koulutukseen voivat hakeutua kaikenikäiset hakijat aiemmasta koulutuksesta riippumatta. Hakijalla tulee olla aikaisempi ammatillinen koulutus tai lukio suoritettuna.
Mitä saat
Koulutuksen tavoitteena on työllistyä sosiaali- ja terveysalan työhön. Tutkinto antaa työelämän laaja-alaisen sosiaali- ja terveydenhuollon perusosaamisen lähihoitajan työtehtäviin ja erikoistuneen osaamisen perustason ensihoitajan työtehtäviin. Valmistuneen tutkintonimike on perustason ensihoitaja. Valmistunut voi halutessaan rekisteröityä Valviran rekisteriin lähihoitaja -nimikkeellä.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Hae koulutukseen 25.4.2025 mennessä.
Koulutuksesta järjestetään infotilaisuus 24.3.2024 klo 16:30 Sedu Suupohjantiellä (Suupohjantie 45, Seinäjoki, kulku A-ovesta). Mahdollisuus osallistua myös TEAMS-yhteydellä (otathan yhteyttä asiasta Sinikka Juupaluomaan 040 6807242)
Soveltuvuuskoe järjestetään 5.5.2025 Sedu Suupohjantiellä, Suupohjantie 45 Seinäjoki. Saat ilmoittamaasi sähköpostiin ennakkotehtävät. Ennakkotehtävien palauttamisen jälkeen saat kutsun ja erilliset ohjeet soveltuvuuskokeeseen. Varaa kalenteriisi koko päivä soveltuvuuskoetta varten.
Soveltuvuuden arvioinnissa kartoitetaan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista sekä ongelmanratkaisutaitoa. Perustason ensihoidon osaamisalaan hakeutuvilta testataan myös toimintakyky. Soveltuvuuskoe ja opiskelu tapahtuvat suomen kielellä. Kielitaitosi tulee olla sujuvaa niin puheen kuin kirjoittamisen osalta (vähintään B1.1. -taso). Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, suomen kielen taitosi testataan erikseen ilmoitettavana ajankohtana.
Koulutuksen aikana on mahdollista, että rikosrekisteriote vaaditaan esitettäväksi. Perustason ensihoidon opiskelijalle voidaan toteuttaa suppea turvallisuusselvitys yhteistyöviranomaisen niin vaatiessa.
Opinnot alkavat joustavasti 21.5.- 29.8.2025 välisenä aikana henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Kesällä 2025 voi opiskella itsenäisesti Yhteisiä tutkinnon osia verkko-opintoina. Elokuussa alkavat ammatillisten tutkinnon osien teoriaopinnot: Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen – tutkinnon osa (20 osaamispistettä, osp) ja sen jälkeen edetään Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisen (25 osp) ja Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella (10 osp) tutkinnon osiin. Nämä opinnot kestävät noin vuoden. Opiskelu tapahtuu yhdessä perustason ensihoidon osaamisalaan sekä lähihoitajan osaamisaloihin suuntaavien opiskelijoiden kanssa.
Elokuussa 2026 alkavat akuutti- ja ensihoitotyön osaamisalaopinnot. Lähiopetuspäiviä on noin 31 kpl syksyn 2026 aikana. Opiskelu tapahtuu osittain yhdessä valmiiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa, jotka opiskelevat monimuoto-opintoina perustason ensihoitajaksi.
Lisäksi opintoihin sisältyy valinnainen tutkinnon osa/ osat (15–30 osp) ja yhteiset opinnot 35 osp. Ne / niistä osa voidaan myös tunnustaa aikaisemmista opinnoista.
Tutkinnon perusteet: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinenperustutkinto/8531450/tiedot
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy Sora-lainsäädännön asettamia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu etukäteen tämän tutkinnon terveydentilavaatimuksiin: https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky#terveydelliset-vaatimukset-terveys--ja-hyvinvointialalla (selaa sivua alas kohtaan Sosiaali- ja terveysala)
Soveltuvuuskokeen yhteydessä sinun tulee arvioida nykyistä terveydentilaasi ja toimintakykyäsi rehellisesti. 1.1.2012 voimaan astuneen SORA-lainsäädännön (Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen) mukaan hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.
(Laki ammatillisesta koulutuksesta L 531/2017).
Huomioithan, että sosiaali- ja terveydenhuollon työnantaja edellyttää, että sinulla on jo opiskeluaikana joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhka- ja vesirokkoa vastaan. Työnantaja edellyttää myös influenssarokotusta. Vaadittavat rokotukset ovat sinulle maksuttomia (Tartuntatautilaki 1227/2016, 48§).
Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena siten, että teoriaopetus toteutetaan elokuusta 2025 alkaen joka toinen viikonloppu (perjantaisin klo 15–20 ja lauantaisin klo 8–15.30). Lähiopetuksen lisäksi opinnot sisältävät verkko-opintoja ja itsenäistä opiskelua. Koulutuksen teoriaopintoja voi suorittaa oman työn ohessa.
Perustason ensihoidon osaamisalaopinnot syksyllä 2026 toteutetaan arkipäivisin 08:00-15:30 välisenä aikana.
Ammatillisten tutkinnon osien suorittaminen vaatii työelämässä oppimista sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla. Tutkinnon osien näytöt suoritetaan aidoissa työtehtävissä työelämässä oppimisen päätteeksi. Työelämässä oppimista ja näyttöjä ei voi tehdä oman työn ohessa. Työssäoppimisalueena on koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alue. Työssäoppiminen voidaan toteuttaa myös muiden hyvinvointialueiden alueella erikseen siitä sopien.
Koulutuksen teoriaopinnot kestävät keskimäärin kaksi vuotta. Opintojen kesto on yksilöllinen, henkilökohtaisen suunnitelman mukaan.
Opiskelijalla tulee olla vähintään B-ajokortti ennen hälytysajoneuvon kuljettamisen harjoituksia. Vahva suositus on C1-ajokortin hankinta, mikäli aikoo työllistyä ensihoitopalveluun.
Sinulla on mahdollisuus hakea opintoihisi Kelan opintotukea. Jos olet yli 25-vuotias työtön työnhakija, selvitä ennen koulutuksen alkua oman alueesi työvoimapalveluista mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. Voit silloin hakea työvoimahallinnon omaehtoisen kouluttautumisen tukea. Työvoimapalvelut arvioivat yksilöllisesti, voidaanko opiskelu katsoa työnhakijan tilannetta edistäväksi. Opinnot voi suorittaa osittain myös oppisopimuksella.
Oma taloudellinen toimeentulo opintojen aikana tulee miettiä ennen koulutukseen hakeutumista. Opintoihin kuuluu jaksoja, jolloin teet käytännön työtä sosiaali- ja terveysalan työpaikalla.
Koulutus on maksutonta, mutta opiskelumateriaalit ja esim. työkengät sinun tulee hankkia omalla kustannuksellasi. Opetus toteutetaan osittain verkkoyhteyden välityksellä. Sinulla tulee olla toimiva tietokone ja verkkoyhteydet.