Suunhoidon osaamisala (monimuoto)
Sosiaali- ja terveysala
12.03.2025 - 31.05.2025
Kenelle?
Olet valmistunut lähihoitajaksi tai olet suorittanut lähihoitajan tutkinnon pakolliset tutkinnon osat. Lisäksi olet erityisesti kiinnostunut lähihoitajan työstä suun terveydenhuollon yksikössä. Koulutus soveltuu osittain oman työn ohessa suoritettavaksi, lukuun ottamatta työelämässä oppimisen jaksoja. Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen suun terveydenhuollon yksikköihin.
Mitä saat
Suunhoidon osaamisalaopinnot antavat sinulle työelämän edellyttämän erikoistuneen osaamisen suun terveydenhuollon työtehtäviin. Tavanomaisia työpaikkoja ovat julkisen ja yksityisen puolen suun terveydenhuollon yksiköt.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään hakemuksen ja haastattelun perusteella. Koulutuksen järjestäjä päättää haastatteluun kutsuttavat hakemusten perusteella. Haastatteluun valitut kutsutaan sähköpostitse. Haastattelut toteutetaan Sedu Suupohjantiellä (Suupohjantie 45, Seinäjoki). Haastattelussa kartoitetaan hakijan tavoitteita ja opiskelijavalinnassa huomioidaan Sedun opiskelupaikkatilanne hakuhetkellä. Toimintakykysi tulee olla sellainen, että kykenet suoriutumaan suun terveydenhuollon työtehtävistä ja aikataulunmukaisesta työparityöskentelystä. Tietoteknisistä taidoista on hyötyä monimuoto-opinnoissa.
täytä hakemusOpinnot alkavat elokuussa ja opintojen alussa sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Osaamisalaan kuuluu suun hoitotyössä toimimisen ja suun terveyden edistämisessä toimimisen tutkinnon osat. Osaamisalassa lähiopetusta on syksyllä 30 päivää ja ne ovat maanantaisin ja tiistaisin. Keväällä lähiopetusta on 10 päivää ja ne ovat myös maanantaisin ja tiistaisin. Lähiopetuspäivissä on läsnäolovelvollisuus sekä verkossa suoritettavia itseopiskelutehtäviä ennen tai jälkeen lähiopetuspäiviä. Opintoihin kuuluu lisäksi itsenäistä opiskelua, työelämässä oppimista sekä osaamisen osoittamista näytöissä. Työelämässä oppimisen määrä on tavanomaisesti suun hoitotyössä toimimisessa 9–11 viikkoa ja suun terveyden edistämisessä toimimisessa 4–5 viikkoa. Opiskelu kestää n. 10 kuukautta, mutta henkilökohtaisen suunnitelmasi mukaisesti opiskeluaika voi olla pidempi tai lyhyempi. Opinnot voidaan myös toteuttaa kokonaan tai osittain oppisopimuskoulutuksena.
HOKS:n teon yhteydessä suunnitellaan opinnot yksilöllisesti perustuen aikaisempiin opintoihisi. Katso tutkinnon perusteet: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto - ePerusteet (opintopolku.fi)
Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon liittyy Sora-lainsäädännön asettamia terveydentilavaatimuksia, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä. Tutustu etukäteen tämän tutkinnon terveydentilavaatimuksiin: Hakijan terveys ja toimintakyky
Soveltuvuuden arvioinnissa sinun tulee arvioida omaa nykyistä terveydentilaasi ja toimintakykyäsi rehellisesti. Oikeusturvasi kannalta on perusteltua, että sinua ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka edellyttämissä käytännön tehtävissä tai työharjoittelussa et pysty asianmukaisesti toimimaan.
Huomioithan, että sosiaali- ja terveydenhuollon työnantaja edellyttää, että sinulla on jo opiskeluaikana joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhka- ja vesirokkoa vastaan. Työnantaja edellyttää myös influenssarokotusta. Vaadittavat rokotukset ovat sinulle maksuttomia (Tartuntatautilaki 1227/2016, 48§).
Oma taloudellinen toimeentulo opintojen aikana kannattaa miettiä ennen koulutukseen hakeutumista. Sinulla on mahdollisuus työskennellä opintojen ohessa tai hakea Kelan opintotukea. Koulutus on maksutonta, mutta opiskelumateriaalit ja työkengät sinun tulee hankkia omalla kustannuksellasi pois lukien oppivelvollinen opiskelija.