Tuotantoeläinten hoitaja
Maatalousala
14.11.2024 - 26.02.2025
Kenelle?
Koulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhanalaisille, yli 20-vuotiaille TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilujen työnhakijoille, jotka ovat kiinnostuneet ja motivoituneet alasta ja halukkaita työllistymään maatalousalalle.
Koulutus on tarkoitettu tuotantoeläinten hoidosta kiinnostuneille työnhakijoille. Haluat opiskella maatalousalan perustutkinnon tutkinnon osat joustavasti monimuoto-opintoina ja työllistyä alalle nopeasti.
Haluat erikoistua tuotantoeläinten (nauta, vuohi, lammas, sika tai siipikarja) hoitamiseen.
Mitä saat
Opit hoitamaan tuotantoeläimiä ja huolehtimaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Opit käyttämään tuotantoeläinten hoidossa käytettäviä koneita ja laitteita, kuten traktoria ja pienkuormaajaa lisälaitteineen. Opit ruokkimaan eläimiä ja perehdyt kunkin tuotantoeläinlajin erityispiirteisiin. Opit käyttämään ja hyödyntämään tuotantoteknologiaa.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Hae koulutukseen 26.2.2025 mennessä. Täytä hakemus työvoimakoulutukseen huolellisesti. Tuo siis esiin jo hakemuksessasi kaikki ne seikat, mitkä haluat lukea eduksesi. Huomioithan, että koulutushakemus on sitova eikä sitä, tai koulutukseen osallistumista voi perua ilman pätevää syytä. Seuraa valintatietojasi http://www.tyomarkkinatori.fi - Asiointi-palvelussa.
Haastatteluun lähetetään kutsu tekstiviestillä 27.2.2025. Haastattelut järjestetään 4.3.2025. Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, Sinut voidaan lisäksi kutsua kielitestiin, joka järjestetään 5.3.2025.
Sovellut tuotantoeläinhoitajaksi, jos olet kiinnostunut eläimistä ja niiden kanssa työskentelystä. Olet yhteistyökykyinen, oma-aloitteinen ja haluat tehdä käytännönläheistä työtä. Eläintenhoitajan osatutkinnot suoritettuasi osaat huolehtia tuotantoeläinten hyvinvoinnista esim. työntekijänä maatilalla, lomituspalveluissa tai omassa maaseutuyrityksessä. Opinnot tehdään pääsääntöisesti tuotantoeläintiloilla työskentelemällä. Työpaikka on hyvä olla jo tiedossa / olemassa opintojen alkaessa.
Koulutuksen laajuus on 45 osp. Opinnot kestävät n. 9 kk henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi. Opintojen suorittaminen vaatii verkko-opintojen itsenäistä suorittamista ja työskentelyä tuotantoeläintilalla. Koululla järjestettävillä täsmäpäivillä käsitellään lähinnä työkoneiden käsittelyä ja eri eläinlajien hoitotoimenpiteitä teemoittain.
Opintojen rakenne:
· Tuotanto-eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen 25 osp
· Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen 20 osp
Koulutus muodostuu lähiopetuspäivistä, verkko-opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta työpaikalla. Koulutuspäiviä koululla on keskimäärin 1 / kk. Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman avulla opinnot muokataan sinulle sopivaksi kokonaisuudeksi. Koulutus sisältää eläintenkuljettajalupakoulutuksen (1 pv), työturvallisuuskortin suorittamisen (1 pv), EA1-koulutuksen (2 pv) ja alkusammutuskoulutuksen (½ pv).
Kun hakeudut tähän koulutukseen, voit halutessasi suorittaa myös koko maatalousalan perustutkinnon. Tällöin sinulle tehdään henkilökohtainen suunnitelma, ja opintojen kesto on tavallisesti 1,5-2 vuotta. Jos haluat jatkaa opintojasi ja suorittaa koko tutkinnon, voit liittää suoritettavat tutkinnon osat esimerkiksi maatalousalan perustutkintoon (eläintenhoitaja, maaseutuyrittäjä) tai maatalousalan ammatti- tai erikoisammattitutkintoon.
Katso valtakunnalliset tutkinnon perusteet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/
Koulutukseen kuuluu oleellisesti työelämässä tapahtuva oppiminen.
Koulutus on maksuton.
KOULUTUKSEN TALOUDELLINEN TUKI:
Koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta, kulukorvausta ja mahdollista korotettua etuuden osaa.
HUOM! Työttömyysturvalain muutos valmisteltavana. Jos esitys hyväksytään luonnoksen mukaisena, on mahdollista, että 1.7.2024 tai sen jälkeen alkaneen työllistymistä edistävän palvelun aikaisen työttömyysetuuden korotusosan maksu päättyy lakimuutosten tullessa voimaan 1.1.2025, vaikka palvelu edelleen jatkuisi. Ks. https://valtioneuvosto.fi/-/1271139/stm-pyytaa-lausuntoja-tyottomyysetuuksien-aktiiviajan-korotusosista-luopumisesta-ja-osittaisen-tyomarkkinatuen-muutoksesta
Lisätietoja
LISÄTIETOJA OPINNOISTA:
Virpi Norja, p. 040 830 2376
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Irma Uusi-Laitila, p. 040 830 2434
etunimi.sukunimi(at)sedu.fi
Sedu Hakijapalvelut, p. 040 830 2275
hakijapalvelut@sedu.fi
LISÄTIETOJA KOULUTUKSEN AIKANA MAKSETTAVISTA TALOUDELLISISTA ETUUKSISTA:
* Koulutusneuvonta 0295 020 702 ma-pe klo 9-16:15 TAI
* Koulutusneuvonnan suomenkielisen chat -palvelun ma-pe klo 9-16:00 löydät osoitteesta:
https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta
* Ruotsinkielinen palvelu: https://tyomarkkinatori.fi/sv/info/landsomfattande-radgivningstjanster/radgivningstjanster-for-personkunder/utbildningsradgivning
* Englanninkielinen palvelu: https://tyomarkkinatori.fi/en/info/national-guidance-services/guidance-services-for-personal-customers/education-and-training-guidance
Koulutusneuvontaa saa myös Facebookissa: www.facebook.com/koulutusneuvonta
Etelä-Pohjanmaan TE-palvelut myös:
* Facebookissa: www.facebook.com/etelapohjanmaan.tepalvelut
* Instagramissa: @tepalvelutepo