Turvallisuusalan perustutkinto turvallisuusvalvoja
Turvallisuusala
21.03.2025 - 13.04.2025
Kenelle?
Tähän perustutkintoon voit hakea, jos olet suorittanut peruskoulun, lukion oppimäärän tai jonkin ammatillisen tutkinnon. Opinnot ovat päiväopintoja. Opintoihin sisältyy työpaikalla oppimista.
Sovit turvallisuusalalle, jos sinulla on oikeanlainen asenne ja motivaatio kohdallaan. Haluat toimia ihmisten kanssa ja kehittää vuorovaikutustaitojasi. Opit jo opiskeluaikana toimimaan kurinalaisesti; sääntöjä ja ohjeita pitää itsekin noudattaa. Nuhteeton tausta on alalla työskentelyn edellytys.
Mitä saat
Turvallisuusalalla pääset tekemään monipuolisia ja vaihtelevia töitä. Turvallisuusvalvojana vastaat turvallisuuden ylläpitämisestä, ihmisten omaisuuden suojaamisesta tai esim. kulunvalvonnasta. Voit työskennellä vartijana, järjestyksenvalvojana, vastaanottovirkailijana, vahtimestarina, turvatarkastajana, arvokuljettajana, yritysten turvallisuustehtävissä, turvajärjestelmien suunnittelu-, asennus-, ylläpito- ja myyntitehtävissä tai yrittäjänä.
Kurikan kampuksella on alan käytännönläheiseen opiskeluun parhaiten soveltuvat oppimisympäristöt.
Hakeutuminen ja opiskelijavalinta
Opiskelijoiksi hakeutuville pidetään soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeeseen liittyy ennakkotehtävä. Varsinaiseen soveltuvuuskoepäivään saavat kutsun ne hakijat, jotka ovat palauttaneet ennakkotehtävät määräpäivään mennessä. Ennakkotehtävät palauttaneille hakijoille lähetetään kutsu varsinaiseen soveltuvuuskoepäivään sähköpostitse.
Sedu Kurikassa soveltuuskoe järjestetään 28.-29.4.2025.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut ohjataan kielitestiin. Opiskelu tapahtuu suomen kielellä, joten kielitaitosi tulee olla riittävä (B1.1.) niin puheen kuin kirjoittamisen osalta.
Turvallisuusalan perustutkintoon järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe.
https://sedu.fi/tule-opiskelemaan/yhteishaku/paasy-ja-soveltuvuuskokeet/
Turvallisuusvalvojan opinnot ovat laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp). Opinnot kestävät n. 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Aiempien opintojesi tai hankkimasi työkokemuksen perusteella opintoaikasi voi olla lyhyempi.
Opintojen kaikille pakolliset tutkinnon osat ovat:
- Turvallisuusvalvojan palvelutehtävissä toimiminen 30 osp
- Riskienhallinta ja turvallisuusdokumenttien laatiminen 25 osp
Valinnaisia tutkinnon osia 90 osp on mm.:
- Häiriö- ja onnettomuustilanteissa toimiminen
- Järjestyksenvalvonnan tehtävissä toimiminen
- Vartiointitehtävissä toimiminen
- Voimankäytön hallinta
- Turvajärjestelmien käyttäminen
Tutustu sisältöihin tarkemmin https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7659530/rakenne
Muista, että Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Lue lisää: https://sedu.fi/opiskelu-sedussa/yhteiset-tutkinnon-osat/ .
Katso, miten Riina kuvailee turvallisuusalan opintoja https://youtu.be/zPFB5tpXdYA .
Turvallisuusalan perustutkinto on ns. SORA-tutkinto, ja alalla edellytetään hyvää terveyttä, ks. lisää https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/hakijan-terveys-ja-toimintakyky#terveydelliset-vaatimukset-turvallisuusalalla
Opiskelijalta edellytetään turvallisuusalan käytännön työtehtävien ja työpaikoilla tapahtuvan oppimisen aiheuttamaan kuormitukseen nähden riittävää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Opinnot ammatillisessa koulutuksessa kestävät noin 2-3 vuotta henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.
Voit halutessasi opiskella kaksoistutkintona ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot aloittavalla opiskelijalla on peruskoulun päättötodistuksessa lukuaineiden keskiarvon oltava vähintään 7,0. Opiskelijalla on myös oltava riittävä suomen kielen taito. Lue lisää: sedu.fi/kaksoistutkinto
Sedun opiskelijoilla on lisäksi mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakoulun perusopintoja (väyläopinnot) jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Tutustu väyläopintoihin: sedu.fi/vayla
Tutkinto ja koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Voit myös yhdistää kesä- tai kausityön ja opinnot suorittamalla osan koulutuksesta oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että sinulla on alan työpaikka, jossa suoritat tutkinnon perusteiden mukaisia työtehtäviä vähintään 25 h/vko.
Kuulumme Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon. Kun haet Seduun ja sen jälkeen Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemiaan, saat joustavan mahdollisuuden yhdistää ammatilliset opinnot ja urheiluvalmennus. Katso hakuajat: sedu.fi/urheilijakoulutus
Opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella osa opinnoista ulkomailla tai kansainvälistyä kotimaassa.
Ulkomaan jakson kesto vaihtelee 2 viikosta pariin kuukauteen, ja kv-jaksolle opiskelija saa liikkuvuusapurahan oppilaitoksen kansainvälisistä hankkeista.
Lue lisää: sedu.fi/kansainvalisyys