Tapahtumien järjestäminen on opiskelijoille tilaisuus oppia

Sakustar-kisojen kahviosta pitivät huolen Kurikan kampuksen ravintola- ja cateringalan opiskelijat ja opettajat

-Hyvin meni, vaikka etukäteen vähän jännitti riittääkö tuotteet, kun tarkka asiakasmäärä ei ollut tiedossa, kertovat Sedu Kurikan ravintola- ja catering-alan lehtori Maija-Kaisa Latvala ja opettaja Katja Viherlampi. Asiakkaita kävi tauotta arviolta noin 250 asiakasta per päivä.
Ammattiin opiskelevien kulttuurikilpailu SAKUstars järjestettiin tänä vuonna Kurikan kampuksella. Kilpailu keräsi opiskelijoita ympäri Suomen.

-Hyvin meni, vaikka etukäteen vähän jännitti riittääkö tuotteet, kun tarkka asiakasmäärä ei ollut tiedossa, kertovat Sedu Kurikan ravintola- ja catering-alan lehtori Maija-Kaisa Latvala ja opettaja Katja Viherlampi. Asiakkaita kävi tauotta arviolta noin 250 asiakasta per päivä.
Ammattiin opiskelevien kulttuurikilpailu SAKUstars järjestettiin tänä vuonna Kurikan kampuksella. Kilpailu keräsi opiskelijoita ympäri Suomen.

-Meillä oli tavoitteena tehdä hyvänmakuisia tuotteita, jotka on laitettu esille kauniisti, kertovat opettajat. Sellaista söpöä ja pientä, jota jaksaa syödä lounaan jälkeen ja ottaa montaa eri lajia. Näiden lisäksi, Kurikassa kun ollaan, tarjolla piti olla myös kropsua.

-Hoidimme opiskelijoiden kanssa kahviota, jossa kisojen aikana kävivät huoltajat, tuomarit, lajivastaavat, VIP-vieraat ja staffi. Suunnittelimme tarjottavat tuotteet yhdessä. Opiskelijat testasivat ja hyväksyivät tuotteet, salaattia lukuun ottamatta, joka jätettiin pois. Kaikki tuotteet valmistettiin Kurikan Kampuksen opetuskeittiössä, paitsi SAKustar-leivokset. Ne leivottiin kondiittori-leipuriopiskelijoiden toimesta Seinäjoella.

Arvostus asikkaisiin näkyy tuotteiden valikoimassa

-Tuotteiden valmistus aloitettiin hyvissä ajoin. Aloitimme leipomisen kolmosluokkalaisten kokkiopiskelijoiden kanssa jo helmikuussa. Leivoimme 800 kappaletta pullia ja 700 kappaletta broileripiirakoita pakasteiksi. Kuusenkerkkää keräsin jo viime keväänä 15 litraa. Minulla on villiyrttien kerääjälupa, sillä se on luvanvaraista toimintaa, kun sitä kerätään elintarvikkeeksi, kertoo Maija-Kaisa.

-Kisa-aamuna teimme voileivät ja huomioimme kaikki dieetit, kertoo Katja. Varsinkin vegaanit ja gluteenittomat asiakkaat kiittelivät monipuolista valikoimaa. Monet valitsevat vegaanisen vaihtoehdon, vaikka ei olisikaan vegaani.

-Arvostamme asiakkaita ja siksi halusimme, että kaikilla on sama tarjonta erityisruokavalioista riippumatta, toteavat opettajat. Ei ole reilua, jos ruokarajoitteiselle on tarjolla vain kahta lajia ja muille kymmenen. Erityisruokavalioiden valmistamisessa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi pesto sisältää pähkinää ja pähkinä allergisille tuotteet valmistetaan erillään muista ja työvälineitä pestään ahkerasti. Samoin gluteenittomat tuotteet on hyvä olla erillään tai pakata pussiin, jotta niitä on turvallista syödä. Samalla opiskelijat oppivat erityisruokavalioiden tekemisen.

Voittajafiiliksellä eteenpäin

-SakuStar-päivinä opiskelijat palvelivat salissa ja ohjasivat asiakkaita. Ykköset ovat olleet työssäoppimassa ennen tätä tilaisuutta ja oli kiva huomata, että he ”tarttuivat” työhön ripeästi ja ovat edistyneet ammatillisesti. Töitä tehtiin kahdessa vuorossa, ykköset aamussa ja kakkoset iltavuorossa. Opiskelijat olivat hyvillä mielin mukana ja todella innokkaita, kiittelevät opettajat. Tekemisen meininki oli alusta asti niin opettajilla kuin opiskelijoillakin.

-Kisoihin tuotteiden valmistaminen tehtiin normaalin opetustyön ohella. Tällaisia tilaisuuksia ei ole usein ja voittajafiilis jäi, hymyilevät opettajat.

Artikkeli kirjoitettu 5/2023

Jaa:

Sedun koulutukset