Kaksari Eero sähköasennuksen Taitaja-finaaliin

Rauhallinen ote – se on kurikkalaisen Eero Latvalan vahvuus hänen lähtiessä kisaamaan ammattialansa SM-mitaleista Taitaja-kilpailuihin Kuopioon 20.-23.5. Eero on kaksari eli opiskelee Sedu Kurikassa kaksoistutkintoa, suorittaen lukio-opinnot ja sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon samanaikaisesti. Valmistuminen sähkö- ja automaatioasentajaksi häämöttää jo ja opintojen loppuhuipennuksena on valtakunnallinen Taitaja-finaali.

Taitaja-finalisti seisoo kädet sähkökaapissa ja hymyilee kameralle

Rauhallinen ote – se on kurikkalaisen Eero Latvalan vahvuus hänen lähtiessä kisaamaan ammattialansa SM-mitaleista Taitaja-kilpailuihin Kuopioon 20.-23.5. Eero on kaksari eli opiskelee Sedu Kurikassa kaksoistutkintoa, suorittaen lukio-opinnot ja sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon samanaikaisesti. Valmistuminen sähkö- ja automaatioasentajaksi häämöttää jo ja opintojen loppuhuipennuksena on valtakunnallinen Taitaja-finaali.

Monen alan osaaja

Maatalon poika Eero haki opiskelemaan sähköalaa katseltuaan kotona sikatilalla käyneiden sähköasentajien työtä. – Ajattelin, että opiskeltuani voisin tehdä nuo hommat itse. Ei tarvitse odotella sähkömiestä. Suunnitelmissa on jatkaa opiskelua agrologiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, tehdä jonkin aikaa sähköalan töitä ja jatkaa aikanaan kotitilan pitämistä.

Eero opiskelee kaksoistutkintoa mutta ei suorita ylioppilastutkintoa. Hän saa näin ollen lukion päättötodistuksen. – Meinasin ensin kirjoittaa ylioppilaaksi mutta totesin, että en piittaa niin paljoa lukemisesta vaan tykkään enemmän tehdä asioita. Koen kuitenkin, että esimerkiksi pitkän matematiikan, äidinkielen ja fysiikan lukio-opinnoista on minulle hyötyä.

Kurikan kampuksen opiskeluympäristöihin Eero on ollut tyytyväinen.

– Täällä on hyvät puitteet opiskeluun. Ja sähköalalle on tullut opiskeluaikanani lisääkin laitteistoa esimerkiksi automaatioon ja moottorinasennukseen liittyen.

Finaaliin valmistautumista

Eero päätti lähteä Taitaja-semifinaaleihin opettajien kysyttyä häntä mukaan. – Ajattelin, että kai sitä voisi lähteä kokeilemaan, ja arvelin sen olevan mielenkiintoinen kokemus.

Torniossa pidetyt sähköalan semifinaalit menivät Eeron omien sanojen mukaan ”aivan hyvin” ja toden totta – irtosihan suorituksella paikka valtakunnalliseen finaaliin seitsemän muun sähköalan opiskelijan joukkoon!

– Semifinaalitehtävät olivat sellaisia, että työelämässä ne saisi tehtyä paljon nopeammin, ainakin jos suunnitelmat saisi tehdä itse, mutta kilpailutilanteessa pitää noudattaa pilkun tarkasti ohjeita ja kiinnittää enemmän huomiota yksityiskohtiin, joten tekeminen oli hitaampaa, Eero kertoo.

Sähköalan finaalin tehtävät tulevat olemaan 70-prosenttisesti samantyyppisiä, mitä semifinaaleissa. Puolestaan n. 30% on täysin uutta. – Verkostotöitä Eero tulee vielä harjoittelemaan. Meillä on onneksemme töissä sijainen, joka on tehnyt kymmenisen vuotta niitä töitä, joten hän pystyy antamaan Eerolle siitä tosi hyvää tietoa, toteaa Eeron valmentaja ja Sedu Kurikan sähköalan opettaja Vesa Ylinen.

Sähköalan opettaja ja opiskelija seisovat hymyillen sähkökaapin edessä
Sedu Kurikan sähköalan opettaja, Taitaja-valmentaja Vesa Ylinen ja Eero Latvala lähtevät hyvillä mielin Kuopioon sähköasennuksen Taitaja-finaaliin.

– Valmistaudumme finaaliin katsomalla läpi finaalitehtävät, jotka saadaan ennakkoon yleisellä tasolla tutustuttavaksi. Verkostotöitä käydään läpi, Eero pääsee treenaamaan niitä ja sitten vielä tarvittaessa lisää treeniä koululla ennen finaalia. On hyvä, että tehtävät ovat tuoreessa muistissa, kun menemme kisapaikalle.

Nyt jo voi ottaa hatun päästä, kun ajattelee, että hän on päässyt kahdeksan parhaan joukkoon finaaliin!

Vesa Ylinen

Omat vahvuudet tuntien matkaan

Jokaisella kilpailijalla on omat vahvuutensa Taitaja-kilpailuun lähdettäessä ja usein ne myös tiedostetaan melko hyvin.

– Moottorin asennus ja niiden ohjausten tekeminen sekä keskuskytkennät ovat vahvuuksiani. Olin kakkosvuonna työssä oppimissa Ilmajoen Sähkökojeella, siitä on varmaan hyötyä sekä Green Connectin harjoittelujaksosta myös. – Kyllä, kilpailutöissä on myös ulkonäöllä ja viimeistelyllä merkitystä, Vesa-opettaja vahvistaa.

Myös paineensieto- ja keskittymiskykyä Eerolta tuntuu löytyvän. Keskittyminen ei häiriintynyt semifinaaleissakaan. – Aivan hyvin pystyin keskittymään.

– Eero on rauhallinen kaveri, joten se puoli menee luonnostaan hyvin, Vesa toteaa. – Hän ei hätäänny missään hommassa, olemme huomanneet sen muissakin yhteyksissä. Esimerkiksi kerran meillä oli AMK:sta yksi kaveri tekemässä täällä lopputyötä, niin Eero teki testiä hänen kanssaan – asioita, joita et ollut aiemmin tehnyt, ja se sujui hyvin, pystyit siinäkin keskittymään. Tuo ominaisuus on erittäin hyvä kilpailutilanteessa.

Finaaliin sekä Eero että Vesa ovat lähdössä ensimmäistä kertaa. – Olemme olleet Kurikan sähköltä semifinaaleissa viimeksi muutama vuosi sitten ja finaalissakin on oltu, vaikka itselleni tämä on ensimmäinen kerta. Kyllä se on iso tapahtuma, ja hyvällä mielellä ollaan lähdössä.

– Kävi kuinka kävi, niin Taitaja-finaaliin pääsy on opiskelijalle hieno meriitti, Eero tajuaa sen itse ehkä vasta vähän myöhemmin. Nyt jo voi ottaa hatun päästä, kun ajattelee, että hän on päässyt kahdeksan parhaan joukkoon finaaliin! ope-Vesa hehkuttaa. Eero puolestaan toteaa rauhalliseen tyyliinsä: – Kattoo nyt kuinka menee.

Jaa: