Osallistujalähtöinen moniammatillinen koulutuspolku – OSMO
Toteutusaika: 01.09.2022 - 31.08.2024
Rahoittaja: Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus - JOTPA
Lisätiedot:
Tavoitteet
Työikäisen väestön osaamisen kehittäminen ja sen ennakointi on tiiviisti kytköksissä työelämän tarpeisiin sekä alueiden elinkeinojen ja elinvoiman kehittämiseen ja uusintamiseen.
OSMO – hankkeen tavoitteena on vahvistaa Etelä-Pohjanmaan majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan sekä tapahtuma-alan osaamista, sekä kasvattaa alojen houkuttelevuutta uravaihtoehtona.
Hankkeessa kartoitetaan alalle mahdollisesti siirtyvien ja alalla olevien henkilöiden osaamista ja tarpeita hakevan toiminnan sekä kompetenssikartoituksen kautta. Näiden pohjalta toteutetaan aloille monipuolista lisäkoulutusta, matalalla osallistumiskynnyksellä ja eri pituisin koulutusjaksoin; muutaman tunnin täsmäkoulutuksista pidempikestoisiin koulutuksiin. Henkilökohtainen mentorointi on vahvasti mukana kaikissa vaiheissa; tavoitteena varmistaa osaamisen kehittyminen. Koulutukset pyritään järjestämään erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten työpaikoilla, verkossa tai elämyksellisissä kohtaamispaikoissa.
Koulutukset ovat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamia. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Kohderyhmä
Hankkeen kohderyhmänä ovat hakevan toiminnan kautta löydetyt mahdolliset alan vaihtajat sekä matkailu-, ravitsemis-, majoitus- ja tapahtuma-alalla jo toimivat henkilöt.
Kohderyhmänä huomioidaan myös maahanmuuttajat ja työelämän ulkopuolella olevat, jotka voivat saada hankkeen lyhytkoulutusten kautta mahdollisuuden jatkaa alan perus- tai täydennyskoulutuksiin ja vahvistaa sitä kautta työllistymismahdollisuuksiaan.
Toimenpiteet
Työpaketti 1: Osaamisen tunnistaminen. Majoitus-, ravitsemis- ja matkailualalle sekä tapahtuma-alalle siirtyvien ja aloilla olevien henkilöiden osaamisen kartoittaminen ja osaamistarpeiden tunnistaminen hakevan toiminnan ja kompetenssikartoituksen avulla, sekä hyödyntäen henkilökohtaista mentorointia.
Työpaketti 2: Täsmäkoulutukset. Täsmäkoulutusten suunnittelu ja toteuttaminen kompetenssikartoitusten pohjalta, eriytettynä matkailu-, ravitsemis- ja majoitusalalle sekä tapahtuma-alalle. Koulutuksissa hyödynnetään verkkopohjaisia itseopiskelupaketteja, oppilaitosten toteuttamaa lähiopetusta, sekä työpaikoilla tai elämyksellisissä ympäristöissä tapahtuvia lyhytkoulutuksia.
Työpaketti 3: Pitempikestoiset koulutukset. Pitempikestoisten koulutusten suunnittelu ja toteuttaminen majoitus-, ravitsemis- ja matkailualalle sekä tapahtuma-alalla toimiville, jotka haluavat vahvemmin kehittää omaa osaamistaan.
Työpaketti 4: Hyvien käytänteiden levittäminen. Luodaan verkkoalusta, jolla hankkeessa tuotettu materiaali ja verkostot ovat käytettävissä myös hankkeen päättymisen jälkeen. Alustalla jaetaan tietoa myös yleisesti majoitus-, ravitsemus- ja matkailualaan sekä tapahtuma-alaan, sekä eri koulutusteemoihin liittyen.
Työpaketti 5: Hankkeen vaikuttavuuden seuranta. Hankkeen etenemistä seurataan toteutuneiden toimenpiteiden ja syntyneiden konkreettisten tuotosten perusteella. Toteutumista arvioidaan hankkeeseen osallistuneilta henkilöiltä kerättävän palautteen, ohjausryhmän ja itsearvioinnin avulla. Lisäksi pitkän aikavälin tavoiteltua kehitystä seurataan hankkeen aikana ja sen jälkeen; muun muassa arvioimalla koulutusten vaikuttavuutta ja havainnoimalla uusien toimintatapojen käyttöönottoa.
Tulokset
Hankkeen tuloksena syntyy toimintamalli hakevan toiminnan erilaisten keinojen ja käytänteiden hyödyntämisestä kohderyhmien tavoittamisessa, sekä kyselytyökalut eri aloille kompetenssikartoitusten tekemistä varten. Hankkeen tuloksena syntyy myös koulutustarjotin, jossa on kuvattu erilaisia mahdollisia koulutuspolkuja eri aloille, sisältäen sekä täsmäkoulutukset että pitempikestoisen koulutustarjonnan. Lisäksi hankkeen tuloksena syntyy verkkoalusta, jonne kootaan tietoa hankkeesta ja sen tuottamista materiaaleista alan toimijoille myös jatkossa hyödynnettäväksi.
Hankkeen tuloksia arvioidaan erityisesti kompetenssikartoituksissa läpikäydyn osaamisen, tiedon omaksumisen ja käyttöönoton näkökulmasta.
- OSMO-hankkeen ravintola- ja cateringalan koulutukset
- Koulutuspolkumalli
- Koulutuspolun rakentaminen, majoitus-, ravitsemis-, matkailu- ja tapahtuma-aloilla