Erikoisammattitutkinnot maksutta oppisopimuksella

Oppisopimus on opiskelijalle ja työnantajalle maksuton ja joustava tapa hankkia uutta osaamista. Sedun ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kautta on mahdollista hankkia täydennyskoulutusta sosiaali- ja terveysalan erilaisiin täsmällisiin osaamistarpeisiin. Opiskelija ja työnantaja voivat valita suoritettavaksi koko tutkinnon, tai yksittäisiä tutkinnonosia kunkin opiskelijan osaamisen kehittämisen tarpeen mukaisesti. Työnantajana sinulla on mahdollisuus vaikuttaa valitun koulutuksen sisältöön, ja opiskelijana voit suunnata opintosi juuri sinua kiinnostaviin aihe-alueisiin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on suunnattu alalla jo työskenteleville työntekijöille, joille on jo kertynyt työkokemusta.

Henkilö katsoo tietokoneen ruutua, jossa hoidetaan käsivarressa olevaa ruhjetta.

Oppisopimus on opiskelijalle ja työnantajalle maksuton ja joustava tapa hankkia uutta osaamista. Sedun ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kautta on mahdollista hankkia täydennyskoulutusta sosiaali- ja terveysalan erilaisiin täsmällisiin osaamistarpeisiin. Opiskelija ja työnantaja voivat valita suoritettavaksi koko tutkinnon, tai yksittäisiä tutkinnonosia kunkin opiskelijan osaamisen kehittämisen tarpeen mukaisesti. Työnantajana sinulla on mahdollisuus vaikuttaa valitun koulutuksen sisältöön, ja opiskelijana voit suunnata opintosi juuri sinua kiinnostaviin aihe-alueisiin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on suunnattu alalla jo työskenteleville työntekijöille, joille on jo kertynyt työkokemusta.

Esimerkkejä koulutustarjonnastamme vuodelle 2025

Linkki koulutukseen

Vammaisalan erityisohjaaja

Vammaisalan erityisohjaajan osaamisala on suunnattu kaikille vammaisten tai neurokirjon haasteiden parissa työskenteleville työntekijöille. Työympäristönä voi olla esimerkiksi kehitysvammaisten palvelukeskus, tuettu asuminen tai muu vammaisalan yksikkö.

Osaamisala sisältää myös tutkinnon osan Autismin kirjon henkilöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen (40 osp), ja se voidaan Sedussa suorittaa Neurokirjon ohjaajan koulutuksena, joka soveltuu erityisesti lasten ja nuorten parissa työskenteleville, lastensuojelun henkilökunnalle sekä aikuisten neurokirjon haasteiden parissa työskenteleville. Neurokirjon ohjaaja – Sedu

Työvalmentaja

Työvalmennuksen menetelmät ovat kehittyneet näyttöön perustuvan työvalmennuksen menetelmän levitessä erilaisten hankkeiden kautta erilaisiin työllistymisyksiköihin. Näyttöön perustuvan työvalmennuksen erilaiset variaatiot, kuten IPS tai tuetun työn menetelmät ovat ajankohtaisia valtakunnallisesti.  Sedun Kuntoutus- tuki- ja ohjauspalvelujen työvalmennuksen osaamisalan suorittamalla vahvistat ammatillisen kuntoutuksen, työllistämisen ja kuntouttavan työtoiminnan osaamista nykyaikaisten menetelmien mukaiseksi.

Linkki koulutukseen

Mielenterveys- ja päihdetyön osaamista tarvitaan useissa erilaisissa työtehtävissä ja yksiköissä. Tutkinto, tai sen yksittäisen osa sopii sinulle, joka haluat vahvistaa osaamistasi mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien hallinnassa, lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön, tai psykogeriatrian eri työtehtävissä.

Lastensuojelun henkilöstölle mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnosta saa räätälöityä osaamispaketin koko henkilöstön tarpeisiin liittämällä siihen Neurokirjon ohjaajan koulutuksen (Autismin kirjon henkilöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen 40 osp)

Ikääntyneiden parissa toimiville tutkinnosta saa koottua vastaavan osaamiskokonaisuuden liittämällä siihen esimerkiksi Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen tukeminen (60 osp) vanhustyön erikoisammattitutkinnosta.

Linkki koulutukseen

Opintoihin on jatkuva haku ja opinnot voi suorittaa joustavasti verkko-opintoina ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Nyt jos koskaan, vanhustyö tarvitsee veto- ja pitovoimaa!

Vanhustyön erikoisammattitutkintotai yksittäiset tutkinnon osat tarjoavat loistavan mahdollisuuden vahvistaa vanhustyön ammattilaisten omaa osaamista sekä kehittää työyhteisön käytänteitä vastaamaan tämän päivän vanhusten sekä heidän läheistensä tarpeisiin.  Kehittämällä vanhustyötä voimme vastata paremmin ikääntyvän väestön tarpeisiin ja tarjota heille arvokasta ja kunnioittavaa hoitoa, elämän loppuun saakka.

Vanhustyön kenttä on todella laaja ja tarvitaan hyvin monenlaista erityisosaamista. Tähän laajaan osaamistarpeeseen Sedun Vanhustyön erikoisammattitutkinto tarjoaa kolmea eri osaamisalaa, jotka tuottavat tutkintonimikkeet:

Vanhustyön erikoisammattitutkinto Muistihoitaja (EAT) – Sedu

“Muistini ja toimintakykyni on jonkun toisen taskussa”

Työskentely muistioireisten tai muistisairaiden ihmisten parissa edellyttää hoitajilta erityisosaamista. Laadukas ja muistioireista tai muistisairasta asiakasta arvostava hoitotyö lähtee ymmärryksestä sekä kohtaamisen “jalosta taidosta”.  Hoitajan “konstikoppaan” tarvitaan monipuolisia menetelmiä elämänlaadun tukemiseen sekä kohtaamisen taitoja asiakkaan muuttuneeseen käyttäytymiseen eli neuropsykiatrisiin oireisiin vastaamisessa. Tavoitteena on nähdä muistioireinen tai muistisairas ihminen kokevana, tuntevana ja arvokkaana ihmisenä. Tätä osaamista voi hyödyntää kaikissa palveluissa, joissa kohdataan muistioireisia tai muistisairaita ihmisiä.

Vanhustyön erikoisammattitutkinto Saattohoitaja (EAT) – Sedu

Lisää elämää vuosiin ja päiviin!


Miten tärkeää onkaan hoitotyön erityisosaaminen, kun asiakkaan elämään varjostaa parantumaton sairaus, joka johtaa kuolemaan. Muistisairaus on jo lähtökohtaisesti parantumaton sairaus, puhumattakaan muista somaattisista sairauksista. Elämän loppuvaiheen hoitotyön osaamisala antaa mahdollisuuden toteuttaa asianmukaista palliatiivista hoitotyötä sekä saattohoitotyötä. Milloin on aika palliatiivisen hoidon linjaukselle, entä milloin siirrytään saattohoitoon? Miten tuemme parantumattomasti sairasta ihmistä ja hänen läheisiään? Miten tuemme kuolevaa ihmistä ja hänen läheisiään? Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia ja erilaisia toimintatapoja / käytänteitä. Annetaan jokaiselle ihmiselle arvokas loppuelämä ja kuolema. Otathan osaamisen vahvistamisen hyödyksi, jos työskentelet vanhus- tai vammaispalveluiden kentällä.

Vanhustyön erikoisammattitutkinto Ikääntyneen ihmisen palveluohjaaja (EAT) – Sedu

“Mistä saan tarvitsemani palvelut ja kuka auttaa minua palveluiden hakemisessa”

Tämän huolen jakaa varmasti moni ikääntynyt. Ikääntyneiden palveluverkostoa ja palveluohjausta sekä palvelumuotoilua kehitetään ja hyvin monenlaisia palveluita on saatavilla. Haasteena on tarjolla olevien palveluiden sekä palveluiden tarvitsijoiden “kohtaamattomuus”. Palveluihin ohjaaminen on kokonaisvaltainen prosessi – aina tukipalveluista ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Palvelutarpeen arviointi on tärkeä osa tätä kokonaisuutta ja se jatkuu myös ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Taataan jokaiselle ikääntyneelle hänen tarvitsemansa hoito, hoiva sekä palvelu! Tämä sopii sinulle, jos työskentelet vanhuspalveluiden kentällä.

Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi tarjoamme yksittäisiä tutkinnon osia vahvistamaan osaamista ja vastaamaan osaamisen kehittämiseen tarpeeseen. Käythän kurkkaamassa myös alla olevaa tarjontaa 🙂

Muistioireisen tai muistisairaan ihmisen tukeminen – Sedu
Saattohoitotyö, kuoleman kohtaaminen ja läheisten tukeminen – Sedu
Palliatiivinen hoitotyö – Sedu
Ikääntyneen ihmisen kohtaaminen ja mielekkään arjen tukeminen – Sedu
Ikävalmentaja – Sedu
Työhyvinvointi vanhustyössä – Sedu

Terveiset lähihoitajakoulutuksesta

Seinäjoella Sedu Suupohjantiellä voit opiskella sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja), jossa suuntaudutaan suunhoidon osaamisalaan. Suunhoidon osaamisalaopinnot antavat sinulle työelämän edellyttämän erikoistuneen osaamisen suun terveydenhuollon työtehtäviin. Tavanomaisia työpaikkoja ovat julkisen ja yksityisen puolen suun terveydenhuollon yksiköt. Koko tutkinnon suorittamiseen kuuluu kolme pakollista tutkinnon osaa, suunhoidon osaamisalan opinnot, valinnaisia opintoja ja yhteisiä tutkinnon osia.

Mikäli olet valmistunut lähihoitajaksi tai olet suorittanut lähihoitajan tutkinnon pakolliset tutkinnon osat, voit hakeutua suoraan suunhoidon osaamisalan opintoihin. Näihin opintoihin kuuluu suun hoitotyössä toimimisen ja suun terveyden edistämisessä toimimisen tutkinnon osat.  Opinnot voit suorittaa päivä- tai monimuoto-opiskeluna tai oppisopimuksella.

Suunhoidon osaamisalan monimuoto-opintoihin on haku parhaillaan käynnissä 24.11.2024 asti. Opiskelut alkavat Seinäjoella (Suupohjantie 45) 8.1.2025 ja kestävät n. 10 kuukautta. Osaamisalassa lähiopetusta on keväällä 30 päivää ja syksyllä 10 päivää. Lähiopetuspäivissä on läsnäolovelvollisuus. Opintoihin kuuluu lisäksi itsenäistä opiskelua, työelämässä oppimista sekä osaamisen osoittamista näytöissä. Työelämässä oppimisen määrä on tavanomaisesti suun hoitotyössä toimimisessa 9–11 viikkoa ja suun terveyden edistämisessä toimimisessa 4–5 viikkoa. Koulutus soveltuu osittain oman työn ohessa suoritettavaksi, lukuun ottamatta työelämässä oppimisen jaksoja. Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen suun terveydenhuollon yksikköihin.

Jos kiinnostuit, lue tarkemmin hakeutumisesta ja opiskelijavalinnasta Sedun nettisivuilta Suunhoidon osaamisala (monimuoto) – Sedu

Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon on tullut uudet tutkinnon perusteet, ja ne on otettu käyttöön 1.8.2024. Elokuun 2024 jälkeen opinnot aloittaneet opiskelijat opiskelevat näillä uusilla perusteilla ja ovat pikkuhiljaa lähdössä työpaikkajaksoille.

Tarjoamme työpaikoille koulutusta, jossa tutustutaan uusiin tutkinnon perusteisiin ja niissä tapahtuneisiin muutoksiin. Keskeiset muutokset koskevat arviointiasteikkoa ja tapaa esittää ammattitaitovaatimukset.

Koulutus kestää tunnin ja se voidaan järjestää Teams:n kautta tai paikan päällä työpaikalla. Kootkaa porukka ja olkaa yhteydessä oppilaitokseen, niin sovitaan koulutus.

Yhteydenotot sähköpostiin noora.seppa-ritola@sedu.fi tai puhelimitse 040 680 7563

Jaa: