VeRa – ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen ja työelämäyhteyksien tiivistäminen

Toteutusaika: 01.01.2022 - 31.10.2023

Rahoittaja: Euroopan sosiaalirahasto

Lisätiedot:

projektipäällikkö Päivi Pölkky
040 830 2046
etunimi.sukunimi@seamk.fi
projektiasiantuntija Minna Luomanen
040 868 0735
etunimi.sukunimi@sedu.fi
Euroopan sosiaalirahaston logo
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -logo

Ruokapalvelualalla on ollut kasvava työvoimatarve jo ennen Covid 19 -pandemiaa. Koulutettuja osaajia ei ollut työvoimatarpeeseen nähden riittävästi. Alalta siirrytään pois muille toimialoille enemmän kuin mitä sinne muilta toimialoilta tullaan. Pandemian vuoksi alan yritykset ovat joutuneet sopeuttamaan toimintojaan rajusti ja ala on kärsinyt imagotappioita alalle suuntautumista pohtivien mielissä. Ilmiö on valtakunnallinen.

VeRa – hankkeen keskeisenä tavoitteena on lisätä ruokapalvelualan veto- ja pitovoimaa ja kehittää ruokapalvelualan työnantajamielikuvaa positiivisemmaksi. Kehittää opiskelijoiden työllistymisvalmiuksia, parantaa ruokapalvelualan koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä sekä alan koulutuksen työelämälähtöisyyttä. Hankkeen toiminta kohdistuu Etelä-Pohjanmaan alueelle.

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat 9. luokkalaiset nuoret sekä muut opiskelupaikkaa miettivät, toisen asteen opiskelijat ja ammattikorkeakouluopiskelijat, opetus- ja ohjaushenkilöstä perus- ja toisella asteella sekä työpaikkaohjaajat ja uraneuvojat ym. ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat.

Hanke koostuu työpaketeista:

Työpaketti 1, ruokapalvelualan imagon kehittäminen lisääntyvän yhteistyön kautta
• Lisätä alan vetovoimaisuutta sekä lisätä alan ammattien ja työtehtävien tunnettuutta ja houkuttelevuutta, lisäten samalla alan arvostusta ja tukien alan kehittymistä
• Muotoilla alan työnantajakuvaa vetovoimaisemmaksi yhdessä nuorten alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa
Työpaketti 2, ruoka- ja yrittäjyysstudion toimintamallin rakentaminen ja pilotointi
• Lisätä nuorten, koulutusorganisaatioiden ja työnantajien välistä yhteistyötä alan koulutusten työelämävastaavuuden varmistamiseksi, vertais- ja yhteisoppimisen työpajojen kautta
Työpaketti 3, ruokapalvelualan tulevaisuuden suunnat
• Varmistaa koulutetun työvoiman saatavuutta ja työnantajien rekrytointitarpeiden osuvuutta Etelä-Pohjamaalla
Työpaketti 4, Viestintä- ja tiedotus
• Hankkeen tavoitteista, toimenpiteistä ja tuloksista viestitään sekä sisäisesti osallistujaorganisaatioissa että ulkoisesti. Viestinnässä käytetään monipuolisesti eri viestintämenetelmiä.

Hankkeen päätoteuttaja on SeAMK ja Sedu toimii osatoteuttajana.

Tuloksia

Ravintola- ja cateringalan TET-paikkoja Kurikassa
Ravintola- ja cateringalan TET-paikkoja Lapualla
Ravintola- ja cateringalan TET-paikkoja Seinäjoella

Jaa: