KV-vaihdossa oppii elämään

Kokin työssä makuhermot kehittyvät

Opettaja ehdotti minulle vaihtoon lähtemistä. Ajattelin että miksipä ei, katsotaan mitä se tuo tullessaan. Ja se oli hyväpäätös. Vietin kuukauden Italiassa Albassa, Torinon alapuolella. Työskentelin La Piola -nimisessä ravintolassa, kertoo Sedu Suupohjantiellä kokiksi opiskeleva Miiko Ranto.
Juuresten kuoriminen kuului työhöni, mutta pääsin myös valmistamaan eksoottisempiakin ruokia, kuten pastaa. Minut otettiin ravintolassa mukavasti vastaan ja vaikka he eivät paljoa puhuneet englantia, pärjäsimme hyvin elekielellä.

Opettaja ehdotti minulle vaihtoon lähtemistä. Ajattelin että miksipä ei, katsotaan mitä se tuo tullessaan. Ja se oli hyväpäätös. Vietin kuukauden Italiassa Albassa, Torinon alapuolella. Työskentelin La Piola -nimisessä ravintolassa, kertoo Sedu Suupohjantiellä kokiksi opiskeleva Miiko Ranto.
Juuresten kuoriminen kuului työhöni, mutta pääsin myös valmistamaan eksoottisempiakin ruokia, kuten pastaa. Minut otettiin ravintolassa mukavasti vastaan ja vaikka he eivät paljoa puhuneet englantia, pärjäsimme hyvin elekielellä.

Matkaan lähdin kahden Sedun Rastaantaipaleen koneasentajaopiskelijan kanssa. Asuimme samassa kämpässä, mutta he kävivät eri paikassa töissä. Asuimme mukavassa asuntohotellissa kaksiossa suljetulla alueella. Hommattiin bussikortit ja työmatka sujui näppärästi tunnin välein keskustaan kulkevilla busseilla. KV-jaksolla kesti neljä viikkoa, mutta olisi voinut olla pitempäänkin. Ei ehtinyt tulla vielä liian ikävä. Vaihtoon kannattaa ehdottomasti lähteä, tämän muistaa lopun elämäänsä. Oppii paljon erilaisesta kulttuurista, näkee eri ruoanvalmistustapoja ja saa syödä erilaisia ruokia. Samalla valmistautuu muuttamaan omilleen ja suorittamaan kodin perusaskareita kuten pyykinpesua. Oppii elämään yksin ja matkustamaan ilman äitiä. Oppii elämään, kiteyttää Ranto

Ykkösille lusikka käteen

Vapaa-ajalla kiertelimme kaupunkia busseilla ja junilla, joihin sai halpoja lippuja. Ruokailtiin erilaisissa ruokapaikoissa. Sää oli lämmin koko ajan, mutta sen verran syksyistä, että sateiltakaan ei vältytty. Sain paljon hyviä kavereita, kämppisten lisäksi paikallisista työkavereista ja vapaa-ajalla tutustuin ravintolan ihmisiin, jotka jäivät rupattelemaan.

Kokin työssä parasta on ruokien maistaminen. Maistellessa eri ruokia makuhermot kehittyvät ja maistaa yhä paremmin. Pystyy paremmin maustamaan ruokia omalla suullaan ja kielellään. Ykkösille vaan lusikka käteen ja maistamaan, kehottaa Ranto.

Opettaja vinkkasi myös ensimmäisestä työssäoppimispaikasta ja niin päädyin Helena´s Bier Bar eli Hellun baariin. Siellä on kiva olla töissä ja olen tutustunut baarin vakkari asiakkaisiin, joista on tullut hyviä ystäviä. Keväällä valmistun kokiksi ja sen jälkeen jatkan Hellun baarissa, kunnes menen armeijaan.

-haastattelu tehty 11/2024



Jaa: