KETKO – kehittynyttä teknologiaa ja tulevaisuuden oppimisympäristöjä, kehittämishanke
Toteutusaika: 01.10.2023 - 31.03.2026
Rahoittaja: Etelä-Pohjanmaan liitto, JTF-rahoitus (EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma)
Lisätiedot:
Ähtärin loikka metaversumiin
Kehittynyttä teknologiaa ja tulevaisuuden oppimisympäristöjä (KETKO) on kehittämishanke, joka tukee Ähtärin uudiskampuksen investointihanketta. Kehittämishanke toteutetaan ryhmähankkeena Sedun (päätoteuttaja) ja SeAMKin (osatoteuttaja) kanssa.
Hankkeiden tavoitteena on investoida ammatillisen koulutuksen ja lukion moderneihin oppimisympäristöihin ja uuteen teknologiaan sekä työelämäyhteistyön syventämiseen ja yhteiseen ennakointiin. Pilottialoja ovat metsä, matkailu, sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä robotiikka. Yhteistyökumppaneita ovat Ähtärin kaupunki ja lukio, alueen työ- ja elinkeinoelämä sekä muut oppilaitokset ja sidosryhmät.
• Tuottaa tietoa työelämän murroksesta ja tulevaisuuden työelämästä suhteessa uuteen teknologiaan ja osaamistarpeisiin ja -palveluihin.
• Edistää alueen liiketoimintaa, lisätä yritysten toiminnan jatkuvuutta ja monipuolistaa elinkeinoja.
• Vauhdittaa alueen yritysten vihreää siirtymää ja digitalisaatiota sekä yritysten uudenaikaisten ja energiatehokkaiden teknologioiden käyttöönottoa.
• Parantaa koulutuksen järjestäjien kykyä ja asiantuntemusta hankkia ja soveltaa edistyksellistä teknologiaa ja toteuttaa yrityslähtöistä kehittämistä
• Syventää eri kouluasteiden, työelämän ja muiden sidosryhmien vuorovaikutusta kehittämällä seudulle monialainen yhteistyömalli: osaamisen ekosysteemi.
• Tuoda alueelle uutta teknologiaa ja osaamista, vahvistaa yleissivistäviä opintoja, nostaa oppimistuloksia ja tarjota parempia kouluttautumismahdollisuuksia alueen väestölle.
• Pilotoida teknologioita ja toimintamalleja pilottialoilla ja juurruttaa tulokset käytäntöön.
Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat alueen pk-yritykset, Sedu, SeAMK ja Ähtärin lukio sekä alueen kunnat, erityisesti Kuusiokuntien seutu. Sedu Ähtärin kampuksen kärkialoja, jotka toimivat myös hankkeen pilotteina, ovat metsä, matkailu, sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä robotiikka.
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut alueen toisen asteen oppilaitokset, korkeakoulut, TKI-instituutiot sekä yhdistykset ja säätiöt.
Hankkeen toteutus jakautuu viiteen työpakettiin. Työelämä on tiiviisti mukana jokaisessa vaiheessa.
Työpaketti 1. Hankeverkoston ja kehittäjätiimin koonti, osaamiskokonaisuuden rakentaminen (Sedu)
Työpaketti 2. Tiedonkeruu yrityksille koskien työelämän murrosta suhteessa uuteen teknologiaan ja osaamistarpeiden ennakoimiseksi (SeAMK)
Työpaketti 3. Ähtärin kampuksen tilaratkaisujen tarkentaminen, investointien valmistelu ja hankinnat (Sedu)
Työpaketti 4. Teknologiapilottien käynnistäminen ja niitä tukevien toimintamallien kehittäminen, työpajat (Sedu, osin SeAMK)
Työpaketti 5. Projektinhallinta, tiedotus ja hyvien käytänteiden levittäminen (Sedu).
Hankkeen vaikutukset
Hankkeen tuloksena Ähtärin uudiskampukselle syntyy moderni digitaalinen TKI- ja oppimisympäristö, joka sisältää alueen pk-yrityksiä ja yhteisöjä palvelevan fyysisen kampuksen, Sedun eKampuksen ja niitä tukevat teknologiset hankinnat. Kampus vahvistaa koulutuksen vetovoimaa alueella ja vaikuttaa positiivisesti myös matkailuun. Hanke vahvistaa myös alueen uudistuvaa liiketoimintaa, lisää yritysten jatkuvuutta ja monipuolistaa elinkeinoja. Tuloksena on seudullinen osaamisen ekosysteemi ja yhteistyömalli eri kouluasteiden, yritysten ja muiden sidosryhmien kesken.