24 Siperianpihta
Abies sibirica
Siperianpihdan runko on suora, solakka ja tiheäoksainen. Yksittäispuulla alaoksat ovat usein maata vasten painautuneet. Latvus kapenee teräväksi kärjeksi tai on monihaarainen. Kuori on väriltään harmaa ja vanhanakin sileä. Pihdan silmut ovat pihkaisia ja myös rungossa on pihkarakkuloita. Neulaset ovat 2–3 cm pitkät, hyvin ohuet, taipuisat, päältä tummanvihreät, alta vähän vaaleammat. Neulaset siirottavat sivuille ja haaranmyötäisesti peittäen oksan kokonaan. Kävyt sijaitsevat aivan latvuksen huipussa. Pihdoille on tyypillistä, että kävyt ovat pystyjä ja käpysuomut varisevat siementen tuleennuttua, jolloin vain käpyranka jää puuhun. Siemen kypsyy yhden kasvukauden aikana.
Siperianpihta on levinnyt yli Keski- ja Pohjois-Venäjän Siperiaan, Altaille ja Mongoliaan. Se on siperialaisen havumetsän, taigan, tyypillinen mantereinen puu, joka kasvaa tuoreissa, runsasravinteisissa havumetsissä valtapuuna tai sekapuuna erityisesti kuusen, sembramännyn, koivun ja haavan kanssa. Parhailla kasvupaikoilla siperianpihta saavuttaa noin 35 metrinn pituuden.
Siperianpihdan kasvupaikan tulisi olla hikevä ja melko ravinteikas. Laji on terve, varjoa sietävä, mutta taimena hallanarka ja melko lyhytikäinen. Yksittäis- ja puistopuiden lisäksi siperianpihta soveltuu leikattaviin pensasaitoihin. Siperianpihta uudistuu Tuomarniemen pihapiirissä kuten muuallakin Suomessa hyvin myös luontaisesti.
- Suomenkielinen nimi: Siperianpihta
- Heimo: Pinaceae
- Suku: Abies
- Laji: sibirica
- Koko: 15–30 m.
- Kotipaikka: Venäjällä Vienanjoelta itään halki Siperian lähes Ohotanmeren rannikolle asti.
- Kuvaus: Varttuu korkeaksi, kapeaksi ja tuuheaksi puuksi. Säilyy tuuheana alas asti, jos istutetaan yksittäispuuksi. Runko sileä- ja harmaakuorinen. Yleisin ja kestävin pihtalaji Suomessa.
- Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore maaperä. Melko vaatimaton kasvupaikan suhteen. Viihtyy aukeallakin paikalla. Kärsii toisinaan keväthalloista ja pihtakirvoista, etenkin Etelä- ja Länsi-Suomen rannikolla.
- Menestyminen: Vyöhykkeet I–VII.