Sedu valmistautuu ammatillisen koulutuksen valtakunnalliseen kulttuuritapahtumaan

SAKUstars 2023 vauhdissa 25. - 27.4.2023

Sedu järjestää SAKUstars 2023 -tapahtuman Kurikan kampuksella 25.–27.4.2023. SAKUstars on valtakunnallinen ammattiin opiskelevien kulttuuritapahtuma, johon odotetaan pitkälti yli tuhatta osallistujaa eri puolilta Suomea. Vuoden 2023 tapahtuman ja kilpailutöiden teemana on juuret ja versot.

SAKUstars kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuuden tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin - tärkeintä ei ole menestyminen vaan osallistuminen. Tässä kilpailussa ei ole ikärajaa.

SAKUstars-logo, tähden väri on smaragdinvihreä. Tapahtuma toteutetaan Kurikassa 2023.

Sedu järjestää SAKUstars 2023 -tapahtuman Kurikan kampuksella 25.–27.4.2023. SAKUstars on valtakunnallinen ammattiin opiskelevien kulttuuritapahtuma, johon odotetaan pitkälti yli tuhatta osallistujaa eri puolilta Suomea. Vuoden 2023 tapahtuman ja kilpailutöiden teemana on juuret ja versot.

SAKUstars kannustaa ammattiin opiskelevia kulttuuriharrastuksessa ja antaa opiskelijoille mahdollisuuden tuoda esiin sellaista osaamista, joka ei oppilaitoksen arjessa välttämättä tule esiin - tärkeintä ei ole menestyminen vaan osallistuminen. Tässä kilpailussa ei ole ikärajaa.

Kuvassa Veli-Pekka Göös ja Hellevi Lassila miksauspöydän ääressä.
Koulutuspäällikkö Veli-Pekka Göös ja vararehtori Hellevi Lassila AV-labrassa.

– Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla on ammattitaidon lisäksi lahjakkuutta, joka pääsee pääosaan SAKUstars-tapahtumassa. Kilpailulajien kirjo on laaja: musiikkia, näyttämötaidetta, kirjoitelmia, kuvataiteita, tanssia, kuvailee Sedun vararehtori Hellevi Lassila.

Ennakko- ja livelajien lisäksi tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat seremoniat, avajaiset, kavalkadi ja päättäjäiset, sekä useita oheistapahtumia.

Miten kilpailu toteutetaan?

Ennakkolajeihin ilmoittautuminen päättyi 17.2. ja kilpailutöiden piti olla perillä Kurikan kampuksella 21.2. Sitten alkaa tuomarien työ. Kilpailija tai ryhmä voi osallistua lajiin vain yhdellä työllä joko yksilönä tai yhden joukkueen jäsenenä. Kilpailija voi toki osallistua useampaan lajiin.

Ennakkolajeihin osallistuu lähes 40 eri koulutuksenjärjestäjän opiskelijoita. Ahkerimpia ovat olleet Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia (71 työtä), Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda (45 kilpailutyötä) ja Stadin Ammattiopisto (36 työtä). Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kilpailutöiden määrä on 17.

Kuvataiteista eniten osallistujia ovat keränneet maalaukset (102 työtä), piirrostaide (66 työtä), valokuvat (54 työtä), julisteet (45 työtä), taidekäsityöt (41 osallistujaa + 1 ryhmä). Jokaiseen muuhunkin lajiin (animaatiot, grafiikka, kuvanveisto, sarjakuvat, tietokonegrafiikka, videot) osallistuu enemmän kuin 16 työtä.

Kirjoituksista runoja on tuomariston arvioitavana 43 ja kirjoitelmia 26. Podcasteja on vain 4 ja näytöslajiin maa- ja ympäristötaide osallistuu vain kolme työtä, joten näihin annetaan lisäaikaa 24.3. saakka.

Lakko vaikuttaa

Yhteensä 520 ennakkolajien työtä odottaa tuomariston arvioita. Kaikki työt eivät ole vielä saapuneet Kurikkaan, sillä kuljetusalan lakko vaikuttaa postin toimintaan.

– Tuomarit arvioivat työt sitten, kun lajin kaikki työt ovat saapuneet, kertoo projektikoordinaattori Riitta Tuokko.

– Ennakkolajeihin on osallistuttu viime vuotta aktiivisemmin; töitä on jopa 70 enemmän kuin viime vuonna Keudan järjestämässä tapahtumassa, tiivistää Riitta Tuokko.

Ennakkosarjojen töistä kootaan näyttely tapahtuman ajaksi.

Livelajit tekevät tapahtuman

SAKUstars 2023: AV-labrassa toteutettavat lajit PowerPoint-diassa
AV-labrassa valmistautuminen on jo pitkällä.

Ilmoittautuminen livelajeihin päättyy vasta 24.3.2023.

– Ilmoittautuminen livelajeihin kiihtyy maaliskuussa, kun ennakkolajien tulokset ovat selvillä, Tuokko kertoo aikaisempien vuosien kokemusten perusteella.

– Kurikan koko kampus on tapahtuman käytössä. Lisäksi bändit, soolosoittimet, bändisolistikisa ja rap järjestetään Hotel Kurikassa ja opiskelijaillanvietto Kurikan vanhan lukion tiloissa, kertoo koulutuspäällikkö Veli-Pekka Göös.

Ja livelajien kirjo on hulppea: kuvataiteessa Taidetta kahdessa tunnissa, Valokuvataidetta päivässä, Mallin mukaan ja Videotarina. Musiikin kirjo on suuri: soitinlajeja ovat Soolosoittimet, Soitinyhtyeet ja bändit, laulajat esiintyvät lajeissa Bändisolistikisa, Karaoke, Lauluryhmät, Rap-musiikki, Yksinlaulu, Laulaja-lauluntekijä. Aikaisemmissa tapahtumissa karaoke on kerännyt suurimman osallistujamäärän.

Näyttämötaiteeseen kuuluvat Näytelmät, Lausunta ja Talent. Tanssisarja kokoaa Ryhmätanssit ja Yksintanssin. Kirjoituksiin kuuluu Runo tunnissa. Sedu on valinnut näytöslajeiksi Spoken word ja pop up -lajiksi Ilmakitaran.

Tapahtumassa viihdytään

Kurikan kampus täyttyy palveluista ja luovaan yhdessäoloon kannustavista toimintapisteistä. Tapahtumaan osallistuvat voivat rentoutua mm. kutomalla tapahtuman teemaan sopivia juurevia räsymattoja tai nauttimalla toisesta todellisuudesta VR-lasien avulla.

– SAKUstars on yhdessäoloa ja yhdessä tekemistä. Hyvän tunnelman takaamiseksi peliluokkaan on tulossa pingistä, lautapelejä ja muuta mukavaa, lupaa Veli-Pekka Göös.

Mitä Sedun ammattialat tekevät?

– Ravintola- ja catering-ala sekä tieto- ja viestintätekniikan osaaminen on isossa roolissa tapahtumapäivinä. Turvallisuusalan ja sosiaali- ja terveysalan roolitus on tapahtumassa selvä. Media-alan ja taideteollisuusalan opettajien ja opiskelijoiden työ näkyy mm. tapahtumailmeessä ja näyttelyrakenteissa, Lassila ja Göös kuvaavat.

Kurikan lukiolaiset osallistuvat opiskelijakahvion toteuttamiseen ja toimivat muutamissa lajeissa opiskelijatuomareina.

Tekstiili- ja muotialan työsalissa opiskelijoita työnsä ääressä, ja lisäksi videokuvaustekniikkaa.
SeAMKin kuvausryhmä Sedun tekstiili- ja muotialalla – tapahtumassa vieraat saavat nähdä tutustua myös valmisteluihin.

Oppilaitosten yhteistyötä

Seinäjoen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon, Etelä-Pohjanmaan Opiston, Järviseudun ammatti-instituutin ja Riverian (Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä) Outokummun yksikön erityisosaaminen tulee näkymään tapahtumassa.

– Myös alueen yritysten kanssa on yhteistyötä, ja Kurikan kaupunki osallistuu tapahtumaan järjestämällä kutsuvierastilaisuuden avajaispäivänä, kertoo Hellevi Lassila.

Edellisen kerran Sedu järjesti SAKUstars-tapahtuman vuonna 2010 Seinäjoella. Ja koko tapahtuman juuret juontavat vuoteen 1953, jolloin pidettiin ensimmäiset Henkiset kisat (yhteistyössä kauppa- ja teollisuusministeriön ammattikasvatusosaston kanssa). Nyt kisat toteutetaan SAKU ry:n, Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, nuottien mukaan.

SAKUstars 2023 -sivusto

SAKU ry

Jaa: