Sedu ja Valio solmivat kumppanuussopimuksen
Valion Seinäjoen tehtaanjohtaja Jari Sivunen ja Sedun vararehtori Hellevi Lassila allekirjoittivat kumppanuussopimuksen. Sopimukseen kuuluu toimintasuunnitelma, jonka koulutuspäällikkö Jani Pusa ja Valion henkilöstöpäällikkö Jonna Lindberg rakentavat.
Yhteistyöhön Sedu pystyy tuomaan osaajia ja osaamista elintarvikealan lisäksi mm. kunnossapitoon, varastologistiikkaan ja logistiikkaan.
Valion Seinäjoen tehtaanjohtaja Jari Sivunen ja Sedun vararehtori Hellevi Lassila allekirjoittivat kumppanuussopimuksen. Sopimukseen kuuluu toimintasuunnitelma, jonka koulutuspäällikkö Jani Pusa ja Valion henkilöstöpäällikkö Jonna Lindberg rakentavat.
Yhteistyöhön Sedu pystyy tuomaan osaajia ja osaamista elintarvikealan lisäksi mm. kunnossapitoon, varastologistiikkaan ja logistiikkaan.
Hellevi Lassila kertoi huolestuneena ravintola- ja catering-alan koulutuksen heikosta vetovoimasta.
– Mielikuvapanostusta tarvitaan koko ruoka-alalle. Työllistymismahdollisuudet elintarvikealalla ovat hyvät, ja palkat kohtuulliset, painottaa tehtaanjohtaja Jari Sivunen.
Lassila ja Sivunen uskovat yritysvierailujen vaikuttavan ja oppisopimuksen hyödyttävän niin opiskelijaa kuin yritystäkin.
Valion raaka-aineet tulevat läheltä
– Haku kesätöihin on auki joulukuusta maaliskuuhun. Tänä vuonna saimme 550 hakemusta 50 kesätyöpaikkaan, ja teemme työsopimukset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Sivunen kertoo.
Kesätöihin Valiolle pääsee 17-vuotiaana, ja silloin työ on päivävuorossa, ja aika usein pakkaamossa. Kesätöistä on alkanut monen valiolaisen työura. Sivunen tuntee perheitä, joissa ollaan jo toisen tai kolmannen polven valiolaisia.
Seinäjoen Valiolla on tuotannossa 380 työntekijää, ja kun laboratoriohenkilöstö ja osuuskuntien henkilöstö lasketaan mukaan, kokonaismäärä on 450 työntekijää. Pakkaamo toimii kahdessa vuorossa mutta tehtaalla osa tekee myös kolmivuorotyötä.
– Pakkaamossa on eniten henkilökuntaa mutta robotit siellä pakkaavat, ja ihmiset valvovat. Haetaan näytteitä ja tehdään koostumusmittauksia, Sivunen kertoo.
– Raakamaito kootaan 80 kilometrin säteeltä mutta kermaa tuodaan muualta. Joka komponentti käytetään, ja Seinäjoen tehdas tuottaa mm. voita, Oivariinia, kevytlevitteitä, rahkaa, kreikkalaista jugurttia ja Profil-vanukkaita, kuvaa Sivunen.
– Yli 60% tehtaan tuotannosta menee vientiin, esim. Profil-vanukkaita viedään Ruotsiin, Puolaan ja Espanjaan, Sivunen kertoo.
Valion tuotekehitystyö on merkittävää: vuodessa tulee sata uutuustuotetta markkinoille.
Millä koulutuksella Valiolle pääsee?
– Elintarvike- tai meijerialan opinnot avaavat mahdollisuudet vaativampiin töihin, esimerkiksi tuotteen valmistajalta vaaditaan alan koulutusta. Ja koulutuksesta on muutenkin hyötyä, painottaa tehtaanjohtaja Jari Sivunen.
Työturvallisuus- ja toiminnanohjausjärjestelmät edellyttävät suomen kielen taitoa.