Virtuaalinen museokierros poistaa esteellisyyden haasteita

Saga Care Lakeudenlinnan asumisyksikön asukkaat kerääntyvät istumaan ruokailutilaan suuren näytön eteen. Alkamassa on museokierros Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa. Museonhoitaja Minna Heinonen esittelee museon Mihinä me ollahan? –näyttelyn kohteita apunaan mobiilivaunu, jonka kierroksen toteuttaja, Sedun Uutta tekniikkaa sosiaali- ja terveysalalle -hanke, on hankkinut. Tekniikka mahdollistaa reaaliaikaisen kuvan museolta ja asukkaat pääsevät virtuaaliselle kierrokselle poistumatta Lakeudenlinnan tiloista.

Kolme henkilöä toteuttamassa virtuaalista museokierrosta Etelä-Pohjanmaan museolla.

Saga Care Lakeudenlinnan asumisyksikön asukkaat kerääntyvät istumaan ruokailutilaan suuren näytön eteen. Alkamassa on museokierros Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa. Museonhoitaja Minna Heinonen esittelee museon Mihinä me ollahan? –näyttelyn kohteita apunaan mobiilivaunu, jonka kierroksen toteuttaja, Sedun Uutta tekniikkaa sosiaali- ja terveysalalle -hanke, on hankkinut. Tekniikka mahdollistaa reaaliaikaisen kuvan museolta ja asukkaat pääsevät virtuaaliselle kierrokselle poistumatta Lakeudenlinnan tiloista.

– En ole ikinä käynyt museossa, kuuluu yleisöstä ennen kierroksen alkua.
– No nyt pääset. Eikä tarvitse lähteä mihinkään, Saga Care Lakeudenlinnan fysioterapeutti ja vapaa-ajan ohjaaja Kati Salmenkangas toteaa hymyillen.

Samaistuttava sisältö yhdistää

Mihinä me ollahan? -näyttelyssä kerrotaan Etelä-Pohjanmaan ja Seinäjoen historiasta. Museokierroksella esitellään eteläpohjalaisia maisemia, työntekoa eri ajoilta, asumista ja henkilöitä.

Viitisentoista Saga Lakeudenlinnan asukasta seuraa keskittyneesti. Yleisön eleistä käy ilmi, että maisemien joukossa on tuttuja paikkoja. Samaistumispintaa löytyy, kun käsitellään oman asuinseudun ja arkipäiväisten asioiden historiaa.

– Voisinpa välittää tämän tuoksun, Heinonen toteaa esitellessään terva-astiaa. Yleisöstä kuuluu naurahdus. Murre-erot niin ikään naurattavat yleisöä ruudun toisella puolella. Huumori tarttuu virtuaalisestikin.

Mobiilivaunun kuvaaja ja ohjaaja


– Mobiilivaunu on siis liikkuva Teams. Ja akku on todella kestävä, yhdistelmää voi käyttää yhtäjaksoisesti 8–9 tuntia. Tässä on hyvä mikrofoni, joka sulkee kätevästi esim. taustahälyn, ja mikä parasta Pasi on mukana kuvaamassa kännykällä yksityiskohtia. Saadaan siis lähes monikameratoteutus, UUTE SoTe-hankkeen projektikoordinaattori Hanna Lindberg kuvaa tekniset ominaisuudet.

Opetusalan ammattilaiset ovat todellisia moniosaajia. Hanna Lindberg toimii ohjaajana, rajaa kuvaa, vaihtaa kuvalähteeksi sosiaali- ja terveysalan opettaja Pasi Jaskarin kuvaamaa lähikuvaa. Lähettävä yksikkö toteaa valaistuksen haasteet, ja Lindberg säätää kameraa parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaikki eivät pääse liikkumaan, joten tällainen toteutus on hyvä.

Pirkko Lähdesmäki, asukas, Saga Care Lakeudenlinna

Muistojen herättelyä ja arjen virkistystä

– Se on ammattimies, kuuluu yleisöstä, kun esitellään sepän työvälineitä. Käy ilmi, että yleisössä on seppänä toiminut henkilö, jonka toinen asukas paljastaa. Entisen talouskoulun rakennuksen ja historian esittely saa myös aikaan reaktioita. – Onko yleisössä entisiä talouskoulun asukkaita? Museonhoitaja kysyy. – On, viitataan takarivistä ryhdikkäästi. – Olen ollut talouskurssilla, asunut rakennuksessa ja ollut siellä töissäkin, joten hyvin tuttua on, kertoo Pirkko Lähdesmäki museokierroksen jälkeen.

Lähdesmäki on kierroksella jo toista kertaa. – Tämä on erinomaisesti toteutettu ikäihmisiä ajatellen. Kaikki eivät pääse liikkumaan, joten tällainen toteutus on hyvä. Esittelijä puhui selkeästi ja riittävän kovalla äänellä, hän kiittelee.

Kun kierrosta on 45 minuuttia takana, kysytään asukkailta, joko paikat puutuvat vai vieläkö jatketaan. Useammasta suunnasta kuuluu nopeasti myöntävä vastaus – vielä jatketaan, mielenkiintoa löytyy.

Kierroksella tulevat vastaan myös Etelä-Pohjanmaalla tutut Antit, eli Antti Rannanjärvi ja Antti Isotalo. Esittelyn päätyttyä Pekka Saari kertoo tämän tuoneen hänen mieleensä muistoja. – Rannanjärven hauta on äitini kodin mailla. Tämä oli mukavaa kuultavaa, oli paljon tuttuja ja puolituttuja asioita, osa omasta menneisyydestä ja osa vanhempieni puheista.

Tämä oli nappijuttu ja toimi hyvin.

Kati Salmenkangas, fysioterapeutti, Saga Care Lakeudenlinna

Päivittäinen viriketoiminta osana asumisyksikön toimintaa

– Meillä on viriketoimintaa päivittäin kolme tuntia. Tehtäväni on suunnitella ja toteuttaa toimintaa, joka pitää sisällään kognitiivisia virikkeitä, kuten visailuja, sekä musiikkia, erilaisia reissuja ja liikuntaa, kuten jumppia ja kuntosaliohjausta. Eilen olimme eväsretkellä joen rannassa ja huomenna menemme Ideaparkiin, Salmenkangas kertoo.

– Asukkaat kertoivat tykänneensä museokierroksesta oikein kovasti, sain useammalta asukkaalta siitä jälkeenpäin palautetta. Olemme aiemmin katsoneet tykin kautta esimerkiksi konsertteja mutta tällaisia livelähetyksiä ei ole ollut. Tämä oli nappijuttu ja toimi hyvin.

– Asukkaamme eivät pääse kaikki liikkumaan joka paikkaan, joten joudumme miettimään esteettömyyttä. On monia esteellisiä paikkoja, joissa on esimerkiksi liian isot kynnykset, ja joihin ei rollaattoreilla ja pyörätuoleille pääse – tämä toteutustapa mahdollistaa asioita.

*****

UUTE – SoTe (Uutta Tekniikkaa Sosiaali – ja Terveysalalle) – hankekokonaisuuden (investointi- ja kehittämishanke) tavoitteena on vauhdittaa Etelä- Pohjanmaan sote-alan toimijoiden digitalisoitumista ja koronapandemiasta toipumista. Hanke edistää vihreää kasvua sekä kestävään teknologiaan ja kiertotalouteen liittyvää toimintaa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Logonauha, jossa on Euroopan aluekehitysrahaston ja Vipuvoimaa EU:lta -logot.

Jaa: