Sedu palkitaan eurooppalaisella innovatiivisen opetuksen EITA-palkinnolla
Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto (EITA) myönnetään vuonna 2023 kolmatta kertaa. Suomesta palkinnon saa neljä Erasmus+ -hanketta, joista yhden on toteuttanut Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu.
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun Sustainability-driven Entrepreneurship -hankkeessa tehtiin kestävän yrittäjyyden oppimateriaalipaketti.
Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto (EITA) myönnetään vuonna 2023 kolmatta kertaa. Suomesta palkinnon saa neljä Erasmus+ -hanketta, joista yhden on toteuttanut Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu.
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun Sustainability-driven Entrepreneurship -hankkeessa tehtiin kestävän yrittäjyyden oppimateriaalipaketti.
– Tällainen puuttui – niinpä käärimme hihat, ja teimme sellaisen yhdessä kansainvälisten kumppanioppilaitosten kanssa, kansainvälisten asioiden suunnittelija Timo Paakkanen Sedusta kertoo.
Hankkeessa tuotettuja opetusmateriaaleja voidaan hyödyntää yrittäjyyden opetuksessa eri koulutusasteilla. Materiaalit ovat sovellettavissa eritasoisille oppijoille, ja ne sopivat erilaisiin opintopolkuihin. Opetusmateriaalin kehittämisen lisäksi hankkeessa ideoitiin vastuullista liiketoimintaa: niin uusia liikeideoita kuin myös tuotteita jo olemassa olevien yritysten tarpeisiin. Hankkeessa oli mukana mittava määrä yrityksiä.
– Vankka työelämäyhteistyö oli hankkeemme ehdoton vahvuus. Lisäksi kaikki partnerit hyödyntävät materiaalia omassa toiminnassaan. Materiaalipaketti on myös helposti levitettävissä eri maihin ja koulutussektoreille. Mielestäni se kertoo, että olemme onnistuneet hankkeessa hienosti.
Katso video hankkeesta.
Hankekumppanien yhteistyö laadun takeena
– Yrittäjyys, NY-yrittäjyys (nyk. NYT) on tärkeä osa ammatillista koulutusta, ja kestävä kehitys ja vastuullisuus voivat olla liiketoiminnan lähtökohta tai vähintäänkin kilpailuvaltti, sanoo Sedun kansainvälisten asioiden suunnittelija Timo Paakkanen.
Sedu etsi kumppaneita hankkeeseen jo syksyllä 2018 mm. Brysselissä järjestetystä Reset-tapahtumasta ja verkostojen kautta. Ja Sedu onnistui kokoamaan hyvän ja tarpeeksi laajan verkoston, jossa oli riittävästi erityisosaamista, ja otti vetovastuun eli hankekoordinaattorin tehtävän 3-vuotisesta Sustainability-driven Entrepreneurship -hankkeesta. Työ aloitettiin vuonna 2019, ja varsinainen työ tehtiin korona-aikana pääsääntöisesti verkossa.
Hankkeeseen osallistui yhdeksän virallista hankekumppania seitsemästä Euroopan maasta. Suomesta mukana oli kumppanit kahdelta muulta koulutusasteelta: Seinäjoen ammattikorkeakoulu Seamk ja Kurikan lukio. Muut hankekumppanit: Belgiasta korkeakoulu HOGENT, ammatilliset oppilaitokset Saksasta BBS Nienburg, Hollannista Roc Friese Poort ja Italiasta Apro Formazione, yritys WSX Enterprise (erikoistunut startup-yrittäjyyden koulutuksiin) Englannista ja Katalonian alueen opetushallitus Department D’Ensenyament Generalitat de Catalunya (koordinoi alueen yli 600 ammatillisen oppilaitoksen toimintaa) Espanjasta. Lisäksi hankkeessa tehtiin yritysyhteistyötä kymmenien yritysten kanssa.
Millaista materiaalia opetuskäyttöön?
– Saimme aikaan laajan yli 80 oppimateriaalia ja 27 yrityskuvausta sisältävän oppimateriaalipaketin. Kokonaisuus on 15 osaamispisteen laajuinen, eikä mikään estä opettajia käyttämästä siitä vain osia jonkin toisen tutkinnon osan opetuksessa, Paakkanen selventää.
Materiaalia voidaan hyödyntää ammatillisessa koulutuksessa etenkin liiketalouden opinnoissa, mutta se soveltuu myös muiden alojen sekä yhteisten tutkinnon osien opetukseen.
– Tiedän, että kaikki partnerit alkavat hyödyntää materiaalia omassa toiminnassaan. Mielestäni se kertoo, että hankkeessa on onnistuttu, kertoo Paakkanen.
Opiskelijoilla ja yrityksillä oli keskeinen rooli hankkeen eri vaiheissa. Paikallisen kilpailun pääyhteistyökumppani kiertotaloutta toiminnassaan korostava tekstiilisisustamisen ja pehmusteteollisuuden yritys Lennol Oy antoi opiskelijaryhmille, joissa oli opiskelijoita ammattikoulusta, lukiosta ja ammattikorkeakoulusta, tehtävän innovoida tuotteita uudesta pehmustemateriaalista. Lennol oli erittäin tyytyväinen opiskelijaryhmien toimintaan, innovatiivisiin ideoihin ja inspiroiviin esityksiin. Lennol koki saaneensa monta hyvää tuoteideaa, joita jalostamalla yritys voisi saada jopa uusia tuotteita tuotantoon.
Hankkeessa tuotettu oppimateriaali löytyy verkosta https://sdeproject.eu/ ja se on kaikkien hyödynnettävissä.
Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen EITA-palkinto
EITA-palkinto myönnetään yhteensä 93 hankkeelle Euroopassa. Palkinnolla tuodaan esille parhaita Erasmus+ -ohjelmassa toteutettuja opetuskäytänteitä. Muut Suomesta vuoden 2023 EITA-palkinnon saavat Erasmus+ -hankkeet ovat Muotialan päiväkoti, Mutalan koulu ja Siilinjärven lukio.
Tänä vuonna EITA-palkinnon teemoina ovat koulutus ja innovaatiot, jotka liittyvät parhaillaan vietettävään Euroopan unionin Osaamisen teemavuoteen. Teemojen avulla halutaan korostaa nousevien teknologioiden käyttöönottoa nykypäivän koulutusjärjestelmissä. Tällaisia ovat erityisesti tekoäly, robotiikka, koodaus, ohjelmointi, virtuaalitodellisuus ja yrittäjyys.
Suomalaisille palkinnonsaajille palkinnot jaetaan virallisesti 9.10.2023 Opetushallituksen järjestämässä tilaisuudessa Inspiraatiota ja innovaatioita kansainvälisestä yhteistyöstä. Ilmoittaudu verkkotilaisuuteen 5.10.2023 mennessä.
Lisätietoja
Timo Paakkanen, kansainvälisten asioiden suunnittelija
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu
p. 040 868 0780
hanke-esittely https://sedu.fi/hanke/sustainability-driven-entrepreneurship/