Ukrainalaiset pakolaiset kohti työelämää
Kokeilut Eepeen ja HyväEP:n kanssa rohkaisevia
Alueemme tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Sedun hallinnoiman kansainvälisen U2VET-hankkeen tavoitteena on integroida ukrainalaisia pakolaisia ammatillisen koulutukseen ja edelleen työelämään. Kolmivuotisen hankkeen ensimmäiset pilottikokeilut on toteutettu yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen (HyväEP) ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan (Eepee) kanssa.
- Tulokset ovat olleet todella rohkaisevia, hankkeen koordinaattori Timo Paakkanen kertoo tyytyväisenä.
Alueemme tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Sedun hallinnoiman kansainvälisen U2VET-hankkeen tavoitteena on integroida ukrainalaisia pakolaisia ammatillisen koulutukseen ja edelleen työelämään. Kolmivuotisen hankkeen ensimmäiset pilottikokeilut on toteutettu yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen (HyväEP) ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan (Eepee) kanssa.
- Tulokset ovat olleet todella rohkaisevia, hankkeen koordinaattori Timo Paakkanen kertoo tyytyväisenä.
Hyvinvointialueen ensimmäiset pilotit ovat toteutuneet onnistuneesti
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen eri yksiöissä on toteutettu ukrainalaisten kokki-, puhtauspalvelu- ja lähihoitajaopiskelijoiden työssäoppimiskokeiluja hyvin tuloksin. Kokeilujen toteuttamista jatketaan syksyn aikana.
Lapualla sijaitsevan palvelukoti Jokilinnun kaikissa yksiköissä on ollut ukrainalaisia opiskelijoita työssäoppimassa. Jaksot ovat menneet todella hyvin ja kaksi opiskelijaa sai jakson päätteeksi kesätöitä.
Esihenkilö Katri Lahdensuon mukaan hyvät työpaikkaohjaajat sekä koko työyhteisön sitoutuminen ohjaamiseen ovat olleet onnistumisen avain.
– Opiskelijoilla on nimetyt työpaikkaohjaajat, mutta kaikki työntekijät ottavat vastuuta opiskelijan oppimisesta ja ohjauksesta. Yksiköissä on yhteinen, toisia tukeva asenne. Opiskelijoita pidetään arvokkaina oppijoina, tulevina työkavereina, Katri Lahdensuo taustoittaa.
Katrin mukaan opiskelijat ovat ahkeria ja työorientoituneita. Joillakin opiskelijoilla on kielellisiä haasteita ja hoitotoimien dokumentointi on tuntunut vielä haasteelliselta.
– Kielellisistä haasteista huolimatta opiskelijat ovat sopeutuneet hyvin työyksiköihin. Myös asukkailta on tullut positiivista palautetta opiskelijoista, Katri kertoo hyvistä kokemuksista.
Esimerkillistä perehdytystä ennen työssäoppimisjakson aloittamista
Organisaatiot tiedostavat osaajatarpeen ja haluavat panostaa entistä enemmän opiskelijoiden perehdytykseen.
Eepee järjesti ukrainalaisille opiskelijoille kattavan perehdytystilaisuuden ennen työssäoppimisjakson alkua.
Tilaisuuteen kutsuttiin ukrainalaisten kokkiopiskelijoiden lisäksi, alan opettajat sekä Eepeen kolmen toimipisteen esihenkilöt sekä perehdyttäjät. Perehdytyksen aikana esiteltiin mm. Eepeen toimintaa, käsiteltiin perehdytykseen ja työturvallisuuteen liittyvä ohjeistus ja opiskelijat saivat työvuorolistansa.
Perehdytystilaisuuden jälkeen opiskelijat siirtyivät esihenkilöiden ja perehdyttäjien kanssa työssäoppimispaikoille, missä heille esiteltiin toimipiste ja he saivat työvaatteet. Sedun opettaja osallistuu hankkeen tuella ensimmäiseen työvuoroon yhdessä opiskelijan kanssa. Näin varmistetaan sujuva alku työssäoppimisjaksolle. Jakson jälkeen pidetään yhteinen palautetilaisuus, jonka perusteella prosessia kehitetään edelleen.
– Perehdytystilaisuus oli todella hyvä! Se kertoi työnantajan sitoutumisesta, loi hyvää työnantajakuvaa sekä madalsi opiskelijoiden kynnystä aloittaa työssäoppimisjakso, Sedun opettaja Minna Luomanen vetää yhteen perehdytystilaisuuden antia.
Yhteistyöllä parempiin tuloksiin
Sedu pyrkii auttamaan organisaatioita kohtaamaan eri kulttuureista tulevia työntekijöitä järjestämällä tarpeen mukaista koulutusta organisaatioille.
– Monikulttuurisuus työyhteisössä -koulutus koettiin hyvänä ja hyödyllisenä. Selkopuheella selkenee -osio oli hyödyllinen ja antoi työkaluja arkeen. Toivomme lisää koulutusta – vaikka samalla sapluunalla, Katri Lahdensuo päättää.
U2VET-hankkeen tavoitteena on integroida ukrainalaisia pakolaisia ammatilliseen koulutukseen ja edelleen työelämään. Hankkeen aikana kehitetään ja pilotoidaan uusia malleja työssäoppimisen toteuttamiseen yhteistyössä alueen työnantajien kanssa. Pilottikokeilujen tavoitteena on edistää oppimista ja osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, mikä nopeuttaa opiskelijan valmistumista ja siirtymistä työelämään. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista ohjaaville opettajille resursoidaan normaalia enemmän työaikaa opiskelijoiden työssäoppimisen tukemiseen. Lisäksi valituista työnantajan toimintaohjeista tehdään selkokielisiä ja ne käännetään sekä englanniksi että ukrainaksi. Tämä helpottaa opiskelijoiden perehdyttämistä sekä madaltaa työnantajien kynnystä ottaa ukrainalaisia opiskelijoita työssäoppimisjaksoille. Hankkeen pilottialat ovat sosiaali- ja terveys-, puhtauspalvelu- sekä ravintola- ja catering-ala.