Yhtymähallitus hyväksyi Sedun talouden sopeutus-ohjelman
Tavoitteena 5 miljoonan euron kulusäästöt
Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus on 17.9.2024 kokouksessaan päättänyt talouden sopeutusohjelmasta vuosille 2024-2028. Sopeutusohjelman tavoitteena on yhteensä 5.0 miljoonan euron kulusäästöt.
Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallitus on 17.9.2024 kokouksessaan päättänyt talouden sopeutusohjelmasta vuosille 2024-2028. Sopeutusohjelman tavoitteena on yhteensä 5.0 miljoonan euron kulusäästöt.
Sopeutustarpeen taustalla on vuonna 2025 ammatilliseen koulutukseen kohdennettava 120 miljoonan euron rahoitusleikkaus. Ennakkotietojen ja -laskelmien mukaan leikkausten yhteisvaikutus Seinäjoen koulutuskuntayhtymän valtionosuuksiin tulee olemaan noin -3,5 milj. euroa vuonna 2025.
Sopeutustarvetta lisäävät mm. Kirkkokatu 10 hallintovalituksen ja viivästymisen vuoksi kasvaneet investointikustannukset. Sedu varautuu myös tuleviin ikäluokkien pienenemisestä aiheutuviin muutoksiin.
– Me Sedussa selviämme säästöpaineista, mutta emme vanhoilla toimintamalleilla.
– Uudistamme koulutustarjontaa ja toimintatapoja jo ensi vuodeksi ja menemme eteenpäin, Seinäjoen koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Pasi Artikainen toteaa.
Työllistyminen vaikuttaa koulutustarjontaan
Ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkauksesta Sedun opiskelijavuosiin kohdentuva vähennys on arviolta -320 opiskelijatyövuotta, mikä tarkoittaa 600-700 opiskelijaa vähemmän kuluvaan vuoteen verrattuna.
– Ammatillisen koulutuksen rahoitusmalli uudistuu 2026 ja jatkossa työllistymisestä palkitaan. Koulutustarjonnan muutokset kohdennetaan aloille, joilla työllistyminen, työmarkkinatilanne tai koulutuksen vetovoima ei ole hyvä. Päällekkäistä koulutusta on karsittu. Muutokset koskevat kaikkia Sedun opetuspisteitä, Artikainen toteaa.
Vuonna 2025 koulutustarjonnan keskeisimmät muutokset kohdentuvat
- ravintola- ja catering-alan,
- puualan,
- tieto- ja viestintätekniikan sekä
- rakennusalan koulutuksiin.
Työssä käyville suunnatun koulutuksen osalta toimintamalleja uudistetaan mm. johtamisen ja esihenkilötyön, liiketoiminnan ja yrittäjyyden, kuljetusalan sekä puhtauspalvelualan koulutuksissa.
– Mikäli työmarkkinatilanne alueella olennaisesti muuttuu, koulutustarjontaa tarkastellaan uudelleen. Oppisopimuskoulutus on aina hyvä vaihtoehto, Artikainen lupaa.
– Käytämme yli 100 miljoonaa kampusten uudistamiseen Kurikassa, Ilmajoella, Lapualla, Seinäjoella ja Ähtärissä vuosien 2016-2028 aikana. Nyt kampusten profiileja terävöitetään. Ammatillisen koulutuksen saatavuus on Etelä-Pohjanmaalla hyvä.
Sedu käynnistää yhteistoimintaneuvottelut
Osana talouden sopeuttamisen toimenpiteitä Sedu aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut, joka koskee enintään 60 henkilötyövuoden vähentämistä.
– Henkilöstökulujen sopeuttamistarpeeksi on arvioitu 3,4 milj. euroa. Yhteistoimintaneuvotteluissa etsitään ratkaisuja, joilla henkilöstökuluja saadaan pysyvästi alas. Noin 1,6 miljoonan eurot säästöt etsitään muista toiminnoista.
Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät konkreettisesti lokakuussa.
Sedussa työskentelee noin 600 eri alojen asiantuntijaa Etelä-Pohjanmaalla ja Vaasassa. Sedun kampuksilla opiskelee päivittäin lähes 6000 opiskelijaa. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän omistaa 17 kuntaa. Perussopimuksen mukaan omistajakunnat eivät osallistu toiminnan perusrahoitukseen.
Lisätietoja
Artikainen, Pasi
Kuntayhtymän johtaja, rehtori | Johto