Sedu palkittiin hyvinvointiin liittyvästä julkisten alojen kehittämisteosta

Sedun "Hyvinvoiva amis" -toimintamalli palkittiin työ- ja opiskeluhyvinvointiin liittyvästä kehittämisteosta Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingissä 3.12.2024. Gaalassa palkittiin 55 kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista. Palkittavat valittiin kuntien ja hyvinvointialueiden toteuttamien 269 kehittämisteon joukosta, mikä on ennätysmäärä.

Kunniakirja kehyksissä ja kukkakimppu pöydällä kunniakirjan vieressä

Sedun "Hyvinvoiva amis" -toimintamalli palkittiin työ- ja opiskeluhyvinvointiin liittyvästä kehittämisteosta Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingissä 3.12.2024. Gaalassa palkittiin 55 kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista. Palkittavat valittiin kuntien ja hyvinvointialueiden toteuttamien 269 kehittämisteon joukosta, mikä on ennätysmäärä.

Toimintamalli tasalaatuisen ja systemaattisen hyvinvointitoiminnan toteuttamiseksi

Sedun palkittu Hyvinvoiva amis -toiminta lähti liikkeelle Liikkuva opiskelu -hankkeesta, jonka tavoitteena oli luoda ja vakiinnuttaa liikunnallinen toimintakulttuuri kaikkiin Sedun yksiköihin. Taustalla oli halu, että niin opiskelijat kuin henkilökunta kokevat olevansa osa Sedu-yhteisöä ja liikuntaa edistävä toiminta on luonnollinen osa heidän arkeaan.

Vuonna 2019 perustettiin Hyvinvoiva amis -työryhmä, joka koostuu Sedun eri toimipisteiden edustajista. Työryhmä ideoi ja toteuttaa vuosittain erilaisia toimipistekohtaisia tapahtumia yhdessä opiskelijatutoreiden ja Sedun toimijoiden kanssa.

– Hyvinvoiva amis -työryhmän avulla olemme kehittäneet opiskelijahyvinvointiin liittyvää toimintaa pitkäjänteisesti ja saaneet sen avulla Sedun toimintaan tasalaatuisuutta. Työryhmässä ideoidaan uutta ja kehitetään jo olemassa olevia malleja entistä paremmaksi. Palavereissa jaetaan onnistuneita toteutuksia muille käyttöön otettavaksi ja kerrotaan ajankohtaisista alueellisista ja valtakunnallisista asioista huomioitavaksi omassa toiminnassa, Sedun koulutuspäällikkö Aila Ylihärsilä kertoo.

Työryhmässä on uudistettu ammattiosaajan työkykypassin toteutustapaa ja otettu työkykypassi uudelleen käyttöön. Työryhmän ideasta on myös saanut alkunsa Sedun amiskoutsitoiminta.

– Amiskoutsin tekemä työ on osa Hyvinvoiva amis -toimintaa. Hän tekee työtä kaikissa Sedun toimipisteissä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen liikuttamalla heitä ryhmänä sekä ohjaten yksilöllisesti. Hän on mukana järjestämässä tapahtumia ja kilpailuja sekä kokoaa opiskelijaryhmiä Saku ry:n liikuttaviin opiskelijatapahtumiin. Työkykypassin suorittanut opiskelija osoittaa huolehtivansa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan niin, että työhyvinvoinnin ylläpitäminen on osa elämäntapaa. Tämän olisi myös työnantajien hyvä huomioida työntekijöitä hakiessaan, Ylihärsilä toteaa.

– Työelämä tarvitsee työkuntoisia ammattilaisia. Kaikissa ammateissa vaaditaan hyvää fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä ja sitä me Sedussa pyrimme tukemaan niin oppitunneilla, koulupäivien aikana kuin kannustamalla myös aktiiviseen vapaa-aikaan. Hyvinvoiva Amis- toimintamallin kautta on koko Sedussa, kaikilla kampuksilla, viety tätä asiaa erinomaisesti eteenpäin, Sedun vararehtori Hellevi Lassila toteaa.

– Liikunnan lisääminen ammatillisissa oppilaitoksissa on myös Opetus- ja kulttuuriministeriön painopisteenä. Tämä on asia, josta meidän kaikkien tulee kantaa huolta.

Hyvinvoiva amis -toiminta on juurtunut osaksi Sedun arkea ja sitä toteutetaan systemaattisesti vuosikellon mukaan yhdessä sidosryhmien kanssa. Tärkeässä roolissa ovat myös aktiiviset hyvinvointitutorit ja opiskelijakunnan jäsenet, jotka osallistuvat toiminnan kehittämiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Toiminta on tasalaatuista ja rutinoitunutta. Opiskelijat ja henkilöstö osallistuvat tapahtumiin aktiivisesti, ja toiminta tukee ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

– Haluan kiittää Hyvinvoiva amis -työryhmän jäseniä ja kaikkia sedulaisia, jotka olette toteuttamassa opiskelijahyvinvointia edistäviä toimintoja Sedussa. Teidän työnne on tehty näkyväksi! Ylihärsilä kiittää.

Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn, Julkisen alan unionin JAU:n ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Soten työelämän kehittämisen alusta. Tekojen tori on portaali, jonne kerätään kuntaorganisaatioiden ja hyvinvointialueiden isoja ja pieniä kehittämistekoja.

Jaa: