Sedu järjestää ainoana Suomessa koulutusta Elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon englanniksi

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu on ensimmäisenä Suomessa saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvan järjestää Elintarviketeollisuuden ammattitutkintokoulutusta myös englanniksi. Millään muulla koulutuksenjärjestäjillä ei ole järjestämislupaa englanninkieliseen Elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon.

Kuvassa elintarviketeollisuuden työntekijä valkoisessa työasussaan jonkin koneen äärellä.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu on ensimmäisenä Suomessa saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvan järjestää Elintarviketeollisuuden ammattitutkintokoulutusta myös englanniksi. Millään muulla koulutuksenjärjestäjillä ei ole järjestämislupaa englanninkieliseen Elintarviketeollisuuden ammattitutkintoon.

Elintarvikealalla niin työvoima kuin yritykset kansainvälistyvät ja ovat jo kansainvälistyneet. Usealla alan yrityksellä on toimintaa ulkomailla ja yhteistyötä tai vientiä ulkomaille. Sedun tarkoituksena on käyttää jatkossa Elintarviketeollisuuden ammattitutkinnossa opetuskielenä sekä suomea että englantia.

– Alan yrityksissä käytetään tällä hetkellä arjen työkielenä suomen rinnalla englantia, kertoo alan opettaja Ilkka Pellinen.

Hänen mukaansa Sedun pystyy englanninkielisellä opetuksella vastaamaan kansainvälisen työvoiman osaamistarpeeseen paremmin. Elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä on Sedun ensisijaisella toiminta-alueella Etelä-Pohjanmaalla pulaa.

Sedun yhteistyöyritysten kautta tiedetään, että koulutetun ja osaavan työvoiman saatavuus paranee, kun koulutusta elintarviketeollisuuteen on saatavana myös englanniksi. ”Työperäinen maahanmuutto myös elintarvikealalla lisääntyy ja osaavan työvoiman saatavuuden haasteet ovat eri tahojen kommenteissa nousseet esille”, järjestämisluvan myöntöperusteissa kuvataan.

Opettajan kokemus painaa

Ilkka Pellinen puhuu kokemuksesta. Hän on käyttänyt elintarviketeollisuuden opetuksessaan apuna englantia esim. liha-alan koulutuksissa, mikä on auttanut osallistujia ymmärtämään asiaa paremmin.

– Nyt kun järjestämislupa on saatu, myös näytöt voidaan antaa englannin kielellä. Uskon, että ne ammattitutkinnon opiskelijat, joiden äidinkieli ei ole suomi, suoriutuvat näytöistä nyt paremmin, painottaa Ilkka Pellinen.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän elintarvikealan koulutusta toteutetaan Etelä-Pohjanmaan lisäksi myös valtakunnallisesti. Tarve englanninkieliseen koulutukseen nousee esiin siis myös Sedun ensisijaisen toiminta-alueen ulkopuolella. Turun seudulla on jo vuosia tuotu esiin tarve koulutuksen ja tutkinnon järjestämisestä englannin kielellä. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä on kouluttanut osin englanniksi ei tutkintoon johtavassa lisäkoulutuksessa liha-alalla vuodesta 2019 sekä lyhytkestoisissa lupakoulutuksissa.

Opiskelijoiden suomen kielen kehittymistä tuettava

Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää tärkeinä toimenpiteitä, joilla huolehditaan opiskelijoiden suomen ja ruotsin kielen kehittymisestä yksilöllisesti koulutuksen aikana. Tutkintoja tai koulutusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.

Osaavan työvoiman tarpeeseen vastaaminen englanninkielisellä tutkintokoulutuksella parantaa erityisesti myös vieraskielisen väestön työllistymistä ja vahvistaa osaltaan alueen yritysten elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Alan pitovoiman kehittäminen edellyttää lisäksi vieraskielisten opiskelijoiden kieli- ja kulttuuriosaamisen, kotoutumisen ja työllistymisen edellytysten varmistamista.

Tutustu koulutukseen ja vinkkaa alan toimijoille Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto

Jaa: