Taitaja-semifinaaleihin iloisina ja odottavaisin mielin
Taitaja on ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu. Siinä kilpaillaan ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Nyt vuorossa ovat semifinaalit, joissa mitellään pääsystä toukokuiseen finaaliin Kuopiossa. Kurkistimme lähihoitaja- ja logistiikka-lajien sedulaisten osallistujien tunnelmiin ennen semifinaaleja
Taitaja on ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu. Siinä kilpaillaan ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. Nyt vuorossa ovat semifinaalit, joissa mitellään pääsystä toukokuiseen finaaliin Kuopiossa. Kurkistimme lähihoitaja- ja logistiikka-lajien sedulaisten osallistujien tunnelmiin ennen semifinaaleja
Hoitotyön opettajat Mirella Takala ja Tanja Kettula-Pihlaja ovat ylpeitä valmennettavistaan. Sedu Suupohjantiellä perustason ensihoitajiksi opiskelevat Alica Rinnevuori, Vilma Haukka, Rosa Ojala ja Annu Leppänen on prepattu lähihoitajien mestaruuskilpailuun niin huolella, että opettajilla on varma ja levollinen olo. Valmennukseen on sisältynyt myös muiden opettajien valmennuksia heidän osaamisalaltaan.
– Opiskelijat selviävät tehtävistä varmasti hienosti. He ovat taitavia ja rauhallisia, Tanja Kettula-Pihlaja sanoo Mirella Takalan nyökytellessä vieressä.
Opiskelijat itse ovat odottavalla kannalla. Kullekin Taitaja-kokemus on ensimmäinen laatuaan.
– On kuitenkin kiva mennä, en jännitä liikoja. Opettajat ovat onneksi sanoneet, että mitään paineita ei ole. Kilpailu on varmasti opettavainen kokemus, vaikkei menestystä tulisikaan, Rosa Ojala sanoo.
– Näin se tietenkin onkin. Kilpailumenestystä ei voi kukaan ennustaa, mutta joka tapauksessa kokemuksena se on opiskelijoille ainutlaatuinen. On myös hyvä meriitti työnhaussa, kun voi sanoa, että on osallistunut Taitajaan, Kettula-Pihlaja sanoo.
Taitaja-kilpailuun valmentaudutaan opiskelemalla omaan ammattialaan kuuluvia taitoja. Varsinaisia kilpailutehtäviä ei ennalta saa tietää. Tänä vuonna ennalta oli mainittu, että yhtenä tehtävänä on ohjattu toiminta lapsille. Vastaan voi kuitenkin tulla mitä vain.
– On kiinnostava testata, miten sitä itse toimii yllättävissä tilanteissa, ensimmäistä vuottaan ensihoitoa opiskeleva Vilma Haukka sanoo.
Opettajat kuvailevat opiskelijoille, millaista kilpailussa on. Suorituspaikalla on kisan alkaessa hiirenhiljaista. Opettajat eivät saa neuvoa eivätkä valmentaa. Kisasuoritusta valvovat tuomarit ovat hekin hiljaa, eivätkä reagoi mahdollisiin virheisiin.
– Mieluisin tehtävä olisi ehkä jotenkin vanhustyöhön tai toiminnanohjaukseen liittyvä, Alica Rinnevuori suunnittelee.
Opettaja Mirella Takala neuvoo, että vaikkei tehtävistä etukäteen infota, voi suorituspaikan päätellä jotain. Toisinaan kilpailupaikalla on tehtävistä vihiä antavia julisteita tai muuta rekvisiittaa.
Ouluun semifinaalisuoritukseensa lähtevät opiskelijat kehuvat opettajiaan eli valmentajiaan vuolaasti.
– Tuntuu kivalta, että meidän valmistautuminen on otettu tosissaan. On myös kiva lähteä porukalla junalla Ouluun ja vielä matkalla saada viimeiset viimeistelyt valmentajilta, Annu Leppänen sanoo.
Reissu on varmasti antoisa, mutta myös raskas. Kilpailupäivä kestää monta tuntia.
Lähihoitaja-lajiin lähtee Sedusta tässä haastateltujen opiskelijoiden lisäksi Suupohjantiellä opiskelevat Siru Nygård ja Emilia Salo sekä Sedu Ähtärissä opiskelevat Minttu Haarala ja Silja Keisala. Ähtärissä opiskeleville on oma valmentajaopettajansa (Heli Karppinen), mutta koko joukkue on valmentautunut myös yhdessä.
Oulun semifinaalista lähihoitaja-lajista etenee finaaliin kaksi kilpailijaa. Lajin semifinaaleja järjestetään Oulun lisäksi Turussa, Helsingissä ja Joensuussa. Kuopiossa toukokuussa järjestettävässä finaalissa lajissa kilpailee kahdeksan finalistia.
Rattia kääntämään voitto mielessä
– Lähden semifinaaliin hankkimaan kokemusta. On myös kiva kokeilla taitojaan. On se mukava lisä se myös CV:ssä, Jesse Lyyluoma sanoo.
-Vähän jännittää, kun ei tiedä tarkkaa mitä tuleman pitää, mutta hyvillä fiiliksillä lähden kisaamaan, Topi Kauppila sanoo.
Lyyluoma ja Kauppila opiskelevat Sedu Rengonharjulla logistiikan perustutkintoa. He valmistuvat yhdistelmäajoneuvonkuljettajiksi. Kauppila suorittaa samalla kaksoistutkinnon. Molemmat ovat toisen vuoden opiskelijoita.
-Ajamista on harjoiteltu koulussa koko toisen vuoden ajan ja vielä harjoitellaan ennen kisoja. Rengonharjulla on suljettu ajoharjoittelukenttä, jossa voi rauhassa harjoitella ajamista, Lyyluoma sanoo.
– Opiskelu Sedussa on ollut mukavaa. Täällä on hyvä ajokalusto ja mukavat opettajat. Ja meillä on hyvä luokkahenki, Kauppila toteaa ja jatkaa.
-Logistiikka on monipuolinen ala ja saa ammatin, josta voi jatkaa erilaisiin kuljetukseen ja varastoalaan liittyviin töihin. Tai jatkaa opintoja alan insinööriksi.
Kuljetuslogistiikka-lajin semifinaalissa (yhdistelmäajoneuvonkuljettaja) kilpailee yhteensä 60 kilpailijaa neljällä eri paikkakunnalla. Jesse Lyyluoma ja Topi Kauppila kisaavat OSAO:ssa Kempeleellä. Semifinaaleista kahdeksan etenee toukokuussa Kuopiossa järjestettävään finaaliin.
Tässä jutussa haastateltujen opiskelijoiden lisäksi aimo joukko muitakin sedulaisia kisaa Taitaja-semifinaaleissa ympäri Suomea. Sedun opiskelijat kilpailevat lähihoitajina, autoalalla, logistiikassa, metsäalalla, liiketoiminnassa, eläintenhoidossa, kiinteistöalalla, pintakäsittelyssä, talotekniikassa, sähköalalla, talonrakennuksessa sekä kone- ja tuotantotekniikassa.
Semifinaalitapahtumia järjestetään myös Sedussa. Semifinaaleja voi tulla seuraamaan:
Maalaus ja tapetointi -laji 1.2. klo 9 – 16 Seinäjoen Ideapark
Ajoneuvotekniikka-laji 30.1.-1.2. klo 9 – 16 Sedu Törnäväntiellä, Törnäväntie 24, Seinäjoki
Kiinteistöhoito-laji 30.-31.1. klo 9 – 16 Sedu Rastaantaipaleella, Rastaantaival 2, Seinäjoki
Metsäkoneen käyttö -laji 31.1. klo 8.30 – 16.00 Hotelli Mesikämmen, Ähtäri
Taitaja2024- finaali järjestään Kuopiossa 20.-23.5.2024